Debatten om Medieproduktion blir PR för oss

Kursen i Medieproduktion vid Stockholms Universitet skapar debatt i medievärlden. Är det rätt att den gamla journalistikhögskolan utbildar PR-konsulter? Enligt vissa så bidrar vår utbildning till den gråzon som idag finns mellan journalisterna som skriver den objektiva sanningen för publiken och den övriga medievärlden som skriver på beställning. Plötsligt ska alla göra allt. Några lärare på JMK vägrar enligt ett reportage som sändes på P1 i fredags att undervisa på Medieproduktionskursen eftersom det skulle sänka deras trovärdighet hos journalistikeleverna. Det är studierektor Håkan Lindhoff som kämpar för oss och har säkerställt att kursen har dragit igång. Håkan har vid många tillfällen kommit in på våra lektioner och pushat för att alla ska hålla god min. Det här är en satsning från skolans sida. Och jag måste erkänna att det känns spännande att vara mitt i mediedebatten och sätta standarden för vad den här kursen kommer att innehålla. Det enda som bör ifrågasättas hor P1 är varför de inte valt att ha med några av våra röster i reportaget (trots att tre stycken från klassen blev intervjuade). Med, det är väl beviset på att journalister inte speglar verkligheten som den egentligen är. Objektivitet finns inte.

 

Jag måste bara tillägga att vi inte utbildas till PR-konsulter som reportaget påstår. Vår utbildning är bred men har än så länge varit mer riktad mot journalistik och filmskapande än något annat. Sen har vi fått lära oss lite om reklam och lite om information. Det som väntar härnäst är tillämpningar på webben med bl.a. bloggande, html och flash. PR har än så länge saknats helt. Vilket kan vara en av anledningarna till att våra röster inte fick höras i programmet - det är precis vad klassen sa i intervjuerna. Men då hade inte P1 haft någon nyhet att rapportera om. Jag följer debatten med stora öron.  Och hoppas dessutom på mer PR i undervisningen framöver. Det skulle trots allt göra mer PR för oss.

 

För den intresserade kan P1 reportaget höras på:
http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=2795&artikel=3318154 mellan 18:30-25:20

 

Och mer om kursen kan läsas på: http://www.jmk.su.se/contents/sidor/grundutbildningar/medieproduktion/


Kommentarer
Postat av: Felicia - tävling pågår, avslutas på julafton!

jätte fin dikt,

avslöjar de 10 finallisterna ikv :D

2009-12-21 @ 07:57:29
URL: http://felicialinneaamanda.blogg.se/
Postat av: natta

tack för dina underbara tips!!

2009-12-21 @ 13:35:11
URL: http://natalies.se
Postat av: Petter-Nicklas

Det är ju lite som att sticka tånageln i ballongen ifall man tar med fakta som stjälper hela storyn. Selektiv hörsel har man ju hört talas om, men selektiv journalism.. Eller så var det bara någon form av penisavund från journalisternas sida, de kanske inte klarar att prestera längre.

2009-12-21 @ 17:00:33
URL: http://antistorbloggare.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Media och Journalistik