Vi lever i en värld där alla ska hata vargar, precis som i sagoböckerna vi läste när vi var små.

"Vargattacken skakar det lilla samhället Möklinta


MÖKLINTA.
Någonstans där ute i mörkret finns den.

Och plågar det lilla samhället.

Barnen får inte gå ut – och de flesta är rädda.
Lilla Möklinta består av röda trähus med vita knutar i skogen mellan Sala och Avesta. Mitt i idyllen sprider sig oron."

Läs artikeln på: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6002220.ab

Varför hatar ni vargar? Och varför vill Aftonbladet skrämma upp läsare och skapa ännu mer hat för vargar. Igår uppmärksammad Lizzy mig om att regeringen har beslutat sig för att det enbart ska få finnas 210 vargar i Sverige. Resten ska skjutas av. Vargarna anses döda för många tamdjur och jägare uppe i norr klagar på att de är farliga. Ändå har ingen människa dödats av en varg sedan 1821. Om det årtalet stämmer så tror jag inte precis att risken är stor att någon i Möklinta kommer att råka illa ut. Det påminner om en sagobok. Till och med stilen som artikeln är skriven i. Det här är en saga för barn. För att människor är som barn och tror på vad de läser i tidningarna.

Och i en faktaruta står det:

En del blir skjutna om de hänger kvar på samma plats för länge.

Det är bra med en utökad jakt av vargar för då lär de sig att de ska vara rädda för människor.

Källa: Olof Liberg, vargexpert och docent i viltbiologi på Grimsö forskningsstation på Lantbruksuniversitet.

Har Aftonbladet och Olof Liberg ett hemligt samarbete med regeringen för att få folkstöd för det nya förslaget?


Kommentarer
Postat av: Lizzy

Tänk vad modig jag måste vara då som har blivit slickad i ansiktet av en varg. Herregud han hade ju kunnat bita av mig näsan?! ironi



Nej som sagt. För vargen är en hund en varg från en annan stam, som de självklart vill försvara sig och sitt revir från. Vargens syn på människan är väldigt annorlunda. Det är klart att det är trist när ens husdjur dör, men som sagt är det vanligare att jägare råkar skjuta ihjäl sina egna hundar.

2009-10-23 @ 11:20:08
URL: http://lizzey.blogg.se/
Postat av: Leador

Man blir så trött på alla jägare som skyller allt på vargen. Ex, älgstammen som sjunker, det är naturligtvis vargens fel, dem tar ca 2500 älgar per år. Men år 2007 så sköts det närmare 90000 älgar uti skogarna, undra vem fel det är? Sen har vi ju alla får som har blivit slagna av vargen, undersökningar visar att vargen endast står för 30-40 procent av alla får som slaktas, resten är förvildade hundar eller björn.

Måste också ta upp en annan sak. Jag tänker själv bli jägare, dels för att det är en bra hobby, dels för att jag vet att djuret inte behöver lida när jag skuter det (vilket djuren kan göra vid stora slakthus). Vargpolitiken från jägarnas sida är ren och skär razism.

2009-10-23 @ 12:22:30
Postat av: Emelie

Det är ju härligt att höra att alla jägare inte har samma åsikt. Det är så klart i sig en fördom som media och tidningarna skapar. De talar om åsikter som en hel grupp människor har och därför tar folk för givet att alla jägare, feminister, kockar eller arbetslösa tänker och tycker på samma sätt.

Men som du skriver om vargarna också. Det är trist att människor ska vara rädda för något som de inte förstår. Och att de drar ogrundade slutsatser och använder dem som sanning för att stödja sina åsikter.

Värst tycker jag är bilden på den ledsna familjen som inte har kvar sitt husdjur. Allt för att skapa sympati för det artikeln vill förmedla: döda den onda vargen

2009-10-23 @ 17:14:51
URL: http://fageln.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Media och Journalistik