Skattjakten av Eniro

En interkativ skattjakt ledd av Eniro. Första pris: ett halvt kilo rent guld (142000 kr) gömt någonstans i Sverige. Man hittar det genom kartorna på Eniros nya karttjänst: Gatuvy. Ska vi spela?

Surfa in på: http://www.eniro.se/skattjakten/Tävlingen påminner om webbtidningen Wired som hade en tävling som gick ut på att hitta Evan Ratliff, en av journalisterna på tidningen, genom Internet under hösten 2009. Vinnaren skulle belönas med 5000 dollar. Ratliffs IP nummer, fotografier, kontonummer och personuppgifter las upp på sidan. Ratliff tog i sin tur ut en stor summa pengar och åkte mot San Fransisco där han hyrde ett kontor varifrån han använde ett skyddat IP nummer. Över hela världen påbörjades en jakt efter mannen där både Facebook, Twitter och andra sociala medier spelade en stor roll i sökandet. I slutändan var det en 16-årig rysk hacker som hittade Ratliff genom att starta en tjänst som hade som funktion hade söka människor som hade varit registrerade på Facebook en kort tid, hade färre än 10 vänner och frekvent var inne på "Hitta Evan Ratliff" grupperna som startades på det sociala forumet. I slutändan kunde 16-åringen lista ut i vilket område Ratliff befann sig, vilket vid det här laget var i New Orleans. Han visste även om att Ratliff tyckte om pizza och var glutenallergiker. Han kunde sedan spåra när någon beställde en pizza från Ratliffs IP.nr och när en ensam man sedan trädde in hos pizzabagaren för att hämta ut sin glutenfria pizza så haffades han. (Min version har jag fått berättad på JMK, Ratliffs egna version finns på Wired:s hemsida.)


Det gäller att vara i framkant och nyttja Internet på ett spännande sätt.
Kanske att Eniro och Ogilvy har lyckats skapa en lika lyckad kampanj i Sverige. Jakten börjar idag och håller på fram tills dess att skatten är funnen, någon gång i mars.


Kommentarer
Postat av: NuYu

Vilken grej.

2010-02-22 @ 16:08:01
URL: http://skymningsbloggen.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Media och Journalistik