Halloween

Hötorget är fyllt med stora, oranga pumpor. Ett gigantiskt spöke hänger över Drottninggatan. Människor på tunnelbanan har blod som rinner ner för mungiporna. Det är Halloween. Men det har inte inneburit en festhelg för mig. Det här har snarare varit en av de lugnaste helgerna på hela hösten. Men lite skräck har det blivit. Paranormal Activy- filmen som utnämnts till 2000-talets Blair Witch Projekt och JA man hoppade till mer än en gång erkänner jag.


Kampanjen "hata alla vargar" fortsätter

En varg i Skåne har dödat 17 får. Nu varnas allmänheten.
– Vi vet att när vargen väl fått blodad tand, så ökar risken för att den river fler djur, säger Nils Carlsson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Skåne till SVT Sydnytt.

Är det som så att alla vargar i Sverige plötsligt fått för sig att bli extra ondskefulla och skrämma människor? Eller beror all denna uppmärksamhet på att Aftonbladet har hittat en artikelserie som tycks väcka stor uppmärksamhet? Jag tror på det sistnämnda.

"Förra veckan rapporterade Aftonbladet om en varg som strök omkring i Möklinta i Västmanland. Vargen hade blanda annat dödat en hund och på Möklinta socknens hemsida varnade man för att låta barnen gå ut ensamma."

Ja, de skryter ju själva med att de gör det. Varför vill Aftonbladet plötsligt att vi ska hata vargarna?

Mer om nyheten här


En hungrig och full en ser inga hinder på McDonalds

Ytterligare en sen helgnatt i Stockholm utan alkoholintag. Vi sitter på McDonalds och väntar på buss och tunnelbana medan vi skyddar oss från kylan. Plötsligt kommer en kille gående. Låt oss kalla honom för Erik. Erik har en cheeseburgare i sin hand som han håller på och väcklar fram från det prassliga pappret. Då händer det otänkbara. Cheeseburgare liksom hoppar ut ur papret. Bröden flyger åt varsit håll och själva köttet lägger sig med osten nedvänd mot marken. Erik tvekar inte en sekund. Han har ju faktiskt betalat tio kronor för den här cheeseburgaren! Bestämt tar han tag i den geggiga köttbiten på marken och plockar även upp de båda brödskivorna. Han pusslar ihop cheeseburgaren och tar en stor tugga utan att tveka. Sen går han vidare. Allt som minns av hans matbits dödliga fall mot marken är en kletig ostfläck som en städare snabbt kommer och skurar bort. Gott, tänker Erik.


På Nacka Gymnasium "mutade" MUF eleverna genom att bjuda på Oboy och ost till lunchen

Jag gick i trean på Nacka Gymnasium förra valet. Jag var 19 år gammal och skulle rösta för första gången, likt alla andra som gick i skolan. Nacka Gymnasium hade då omkring 1800 elever (idag är siffran över 2000) och var ett av Europas största gymnasieskolor. Därför ställde alla partiledare upp på att hålla tal inför eleverna i skolan (förutom Göran Person med följden att Mona Sahlin kom och talade istället). Det var extremt lärorikt och uppskattat av oss alla och påverkade faktiskt vad vi senare valde att rösta på i valet, om jag utgår från dem jag umgicks med. Super bra! Men det underligaste var ändå MUF:s beteende (Moderaternas Ungdoms Förbund). Ofta under våren och hösten 2005 bjöd de på Oboy och ost till lunchen. Bredvid dessa gåvor stod det skyltar med orden "Idag bjuder MUF på Oboy/ Ost". Visst blev vi glada och frossade lyckligt i godsakerna. Men är det verkligen att spela schysst? Finns det en sådan sak som att spela schysst när det kommer till politik?

Nu kämpar Mona Sahlin för Sociala Demokraterna och oppositionen. Hon var en av de som gjorde bäst intryck på mig under hennes tal på Nacka Gymnasium. Hon menar nu att hon inte kan ge löften, hon kan bara lova att försöka. Det tycker jag är att spela schysst. Det är uppriktigt och sant. Även om många i partiet kanske förväntar sig mer storartade löften. I dagens Sverige finns inget enskilt parti som har tillräcklig majoritet för att kunna leda själva. Därför går det inte att lova att allt som partiet i fråga, i detta fall Social Demokraterna, kommer att bli verklighet. Och det känns faktiskt bättre än att bjuda på lite Oboy som plåster på såren "Ja, allt blir inte som vi lovat, men det blir bättre, ni får chokladmjölk till lunch allihopa, kalas!"

Mer om Mona Sahlin och S-kongressen samt de interna konflikterna här:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/analys/lenamellin/article6040042.ab
http://www.expressen.se/Nyheter/1.1761878/margot-wallstrom-stanger-inte-dorren

(Och jag vill bara påpeka att dessa tankar inte utgår från mina personliga politiska åsikter. Jag valde varken att rösta på Moderaterna eller Social Demokraterna i förra valet. Jag observerar bara ett beteende.)


Jag vill ha godis

En genomsnittlig svensk äter 14 kg godis per år. Först blev jag halvt chokad. Men när man räknar innebär det att en genomsnittlig svensk äter ca 300g godis i veckan. Jag överstiger nästan definitivt den siffran med andra ord. 25% av vårt sockerbehov fylls av just godis. Frågan är om godiset är för billigt, eller den frågan ställer de sig i alla fall på Nyhetsmorgon idag. Genomsnittspriset för ett hekto är 7kr och det är samma pris som 1985. Anledningen till att vi gärna handlar godiset är att det är så färgstarkt, något som i naturliga sammanhang innebär att det bör vara näringsrikt vilket tilltalar våra sinnen.


Izza utslagen ur Mammas Pojkar

Jag följer som nämnt tidgare den nya serien Mammas Pojkar som visas på TV4 varje torsdag kl 20:00. Mycket pga att programmet är så dåligt att det faktiskt blir bra. Vi sitter och skrattar hela tiden. TV blir lite bättre när det är på svenska på något sätt. Och man identifierar sig mer med deltagarna när de är svenskar. Dessutom älskar jag rubrikerna som programmet skapar. Jag har dock inte hittat några än ikväll efter programmet till min stora besvikelse...

Men Izza har förlovat sig med sin flickvän skrev Expressen ikväll före programmet. De träffades innan inspelningen av Mammas Pojkar.
-Efteråt saknade jag henne och sökte rätt på henne och nu har vi varit tillsammans i ungefär tre månader. Vi är det perfekta paret, säger hon.

Mer om förlovningen och det kommande bröllopet (?) på: http://www.expressen.se/1.1760817 

Jag följde även chatten på TV4.se/mammaspojkar med Izza nu efter programmet. Hon svarade aldrig på min fråga som var om hon var med i programmet för att få uppmärksamhet eller för att finna kärleken. Man måste ju passa på när Internet ger en möjligheten att kommunicera. Heart broken. Men jag fick åtminstone reda på att hennes blogg är: http://izzawaljus.blogspot.com/


(bild från http://tv4.se/mammaspojkar)

Oj vad jag känner mig överdrivet insatt nu! Nördvarning igen? Ja.


Världens finaste reflex?

Idag hittade jag den finaste reflexen jag någonsin har sett. Elefanten från Fem Myror är Fler än Fyra Elefanter. Den kommer att bli prydligt placerad på min väska och skydda mig i mörkret hela vintern. Kostar 35kr på STCKHM (Stockhome).


Fildela och begå Internetsjälvmord

Den brittiske närings- och industriministern lord Peter Mandelson har lagt fram ett förslag om att alla fildelare ska kunna stängas av från Internet utan prövning. Först ska den som laddar ner filer illegalt få hastigheten på bredbandsanslutningen sänkt. Om personer fortsätter att ladda ner ska den personen kunna bli helt avstängd från Internet, utan rättslig prövning.

– Illegal fildelning är moraliskt och ekonomiskt förkastligt, säger lord Peter Mandelson.

EU-parlamentet säger dock att det inte ska vara möjlighet att stänga av en fildelare från Internet utan rättslig prövning.
Läs hela artikeln: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6034651.ab

Jag tror inte att det går att få folk att sluta ladda ner och dela filer över Internet. I artikeln säger de att det är ett chokerande besked att 1 av 20 musikfiler laddas ner olagligt i Stor Britannien. I Sverige är den siffran troligtvis mycket mycket högre. Genom lagstiftningen i Sverige där fildelning blev olagligt fick vi plötsligt en miljon fler brottslingar i landet. Och till vilken nytta? Fildeningen kommer inte att ta slut. Dessutom anser jag att Internet är varje människas rättighet. Hela världen finns idag på Internet och ingen bör begränsas att delta i den världen. Att fildelning sen är fel i grunden må vara sant. Men istället för att lägga ner kraft på att förbjuda och stoppa det tycker jag att man bör fundera på en lösning som gynnar alla parter. Jag har ingen sådan lösning. Men om mer kraft läggs på att komma på den tror jag att slutresultatet kommer att bli mer lyckat än att folk plötsligt ska kunna gå och dö i cyberspace och inte tillåtas komma tillbaka in igen.


Nu får vi alla vara terrorister för en dag

I nya Call of Duty spelet är en av uppdragen att delta i terrordåd och döda civila. Spelet säljs med orden "Den största nöjeshändelsen någonsin". Det omstridda uppdraget handlar att delta i en massaker på en flygplats. Men i själva verket är spelaren en infilatör i terrorgruppen och där för att försvaga den. Tillverkarna Activision berättar att man kommer att ha möjlighet att hoppa över den scenen (ingen kommer att hoppa över den scenen). Spelet har väckt starka reaktioner hos spelare.

Mer om nyheten: http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/recensioner/article6033337.ab

Jag är ju själv TV-spelsfantast och undrar då över hur mycket det här skiljer sig från andra spel. Jag kommer ihåg när GTA (Grand Theft Auto) kom och det enda man gjorde var att döda civila genom att köra över dem och testa alla sina nya vapen på dem. Det var ett av sätten att tjäna pengar. Och det kanske låter grovt av mig men jag är ganska säker på att ALLA som har spelat GTA har dödat civila. Och även om det inte är del av något direkt uppdrag så är det nog mycket pga av just den friheten som finns i spelet där man faktiskt kan springa runt och göra vad man vill, som folk köper och älskar det.

Och hur skiljer sig egentligen spel från att titta på tv eller film med krigsscener? Det är klart att det är en omstridd fråga. MEN samtidigt tror jag att en sund människa kan skilja mellan verklighet och lek. Och om det här spelet skulle få kritik, då finns det en rad andra spel som borde få det samma. Och om det fanns studier som verkligen bevisade att människor blir mer våldsbenägna av spel, då hoppas jag på att dator- och tvspelsjättarna skulle sluta skapa sådana här scener. Men i dagsläget är nog efterfrågan för stor. Jag känner personligen en radda människor som jag vet kommer att jubbla när de hör talas om det här uppdraget i nya Call of Duty.


Farwell Johnnys

Har jag inte givit stället en chans för mycket nu? Nej. Nu är det dags att vidga vyerna och hitta något annat. You're not the same, you've changed. Och därför får jag ändra på en gammal vana (eller snarare en fyra år gammal gå-till-star-bar-och-sjunga-karaoke-varje-onsdag-tradition). Farväl.


Tapas till nörden!

Radioprogrammet är klart, och absolut absolut underbart! Nu ska det firas med tapaskväll med hela klassen på Ramblas vid Hornstull. Efter de ändlösa timmarna framför datorn är en öl precis vad jag behöver.

Jag är för övrigt kommit fram till varför jag är nördig. Jag sjunger karaoke varje vecka och känner mig som en världsstjärna när jag står på scen. Jag har dessutom alla 151 första pokémonkort i japansk orginalutgåva prydligt insatta i en pärm som ligger under min säng. Jag älskar TV-spelet Final Fantasy VIII och har till och med förälskad mig i huvudkaraktären Squall Leonhart. Därför var jag även tvungen att köpa alla actionfigurer som hör till spelet.


Squall med flickvännen Rinoa. Jag önskade ofta att jag var hon. Dessutom hade jag den här bilden uppsatt på väggen och ansåg orden vara ren poesi. Jag blir helt varm i kroppen bara jag tänker på det. Nördig, ja. Men ack så underbart!


En andrahandsplacering efter lite mer än två veckor

Downs Syndrom är nu den näst mest sökta termen på Bloggportalens söktjänst. Det finns 1062 inlägg att läsa skrivna av svenska bloggare om ämnet. När var sist en reklam fick en sådan genomslagskraft på samhället? I takt med Ica och Jerry har även många nyheter och undersökningar hållts i tidningarna. På TV4 Nyhetsmorgon visar de till och med reklamen under sändningstid för att kunna diskutera den. Jag undrar om det faktiskt inte var praktikanten Jerry som startade trenden. Om så har Ica verkligen lyckats storslaget i deras presentation av nya projektet "Vi kan mera". Förhoppningsvis kommer det här att innebär en ökad respekt och förståelse för människor med handikapp i samhället. Jag följer gladligen utvecklingen och tycker att det är bland det bästa som har hänt på länge i reklamväg.


Fina Bingolotto platsar inte på TV4

"Varför?" Får tittarombudsmannen på TV4 Nyhetsmorgon svara på just nu. Han berättar att det faktiskt sänds vid fyra tillfällen om året på stora TV4. Men annars visas det på TV4+. Färre och färre tittare såg på Bingolotto på lördagarna. Och när ett program inte har tittare kan det inte ligga kvar på den stora kanalen. Dessutom ville man föryngra sig genom att satsa på lite yngre program som Körslaget på lördagar.

Jag tycker jätte mycket om Bingolotto. Det är bland det mysigaste som finns. Men jag har inte TV4+ och kan därför aldrig se programmet hemifrån. Men det är så klart sant att jag inte skulle sitta hemma varje lördag och titta på det bara för att jag kunde. Men när jag väl får ett infall och spenderar en hel kväll framför tven och sitter med spänning och kryssar i BERTIL 7 NIKLAS 35 osv, då är det riktigt roligt. Någon som är sugen? :)


Jag kommer ihåg när jag gick på kalas som liten och fick tårta på ätbara tallrikar

Och det var alltså för 15 år sedan. Så är det här verkligen en ny uppfinning som Aftonbladet presenterar idag?
"Italienaren Tiziano Vicentini, 50, har kommit på ett sätt att spara tid och pengar i köket. Han har uppfunnit en tallrik som är ätbar. Den är gjord av en speciell sort bröddeg, som är extra tålig." Nej det är ingen nyhet. Eller möjligtvis att tillverka tallriken av just bröddeg. Men inte konceptet i sig. Jag får mig ändå ett skratt av den ganska underhållande rubriken och den finurliga mannen på bilden:Mer på: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6027346.ab

Jag talar om nördar

Och jag lägger ner flera timmar på att studera dem och spela in dem på radio. Det är väl ganska nördigt i sig?

Yrken med lägst status i Stockholm

Enligt en studie gjord av Metro visar det sig att reklamare och pr-konsulter ligger längst ner på listan av yrken som har lägst status. Det var ju surt att jag satsar på ett lågstatus yrke då. Journalister och författare ligger däremot mitt emellan på skalan så kanske jag ska byta inriktning lite? I undersökningen deltog 498 personer vilket jag i och försig inte anser är representabelt för vad alla Stockholmare tycker. Vi är ju faktiskt två miljoner nu enligt de senaste mätningarna. Dessutom var det ett begränsat antal yrken som fanns med på listan vilket gör den ännu mindre representativ. Nej, mer status till medieyrken!

Metros undersökning: http://www.metro.se/2009/10/27/26784/har-ar-yrkena-som-ger-dig-hogst-statu/
Mer om studien enligt Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6022233.ab#, http://www.aftonbladet.se/wendela/jobbet/article6028015.ab

 Bildkälla Metro


Praktikanten del 3- Ica utmanar fördomarna i samhället mot människor med Downs Syndrom

Del tre av Icas nya reklamserie med praktikanten Jerry i fokus visas nu på TV. Reklamserien är del av Icas nya projekt "Vi kan mera". Syftet med projektet är att fler utvecklingsstörda i Sverige ska få möjlighet att arbeta och bli sedda av "normalstörda" människor. Målet är att mellan 500-1000 människor med utvecklingsstörningar ska få ett bättre liv i det svenska samhället. "Vi kan mera" sker i sammarbete med Samhall, FUB (Riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning), SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) och Glada Hudik-teatern. Arbetet kommer hålla på i tre år med start nu.

"[Vi vil] ge våra medarbetare runt om i landet chansen att lära känna och komma nära en människa som de kanske inte skulle få kontakt med annars. Vi tror att det är först i mötet mellan människor som fördomar kan brytas ner och förståelse, respekt och vänskap växa fram."

Mer på: http://www.ica.se/FrontServlet?s=butiker&state=butiker_dynamic&viewid=1611120


Jag tycker mycket om idén. Och jag tycker mycket om reklamerna. Ett bra initiativ av ICA att försöka göra något åt ett stort problem som finns i samhället. Jag tror och hoppas på att det kommer att ge resultat.


När skolan verkligen blir ett fängelse...

Joshua, en sex-årig pojke i Denver, USA, blev tejpad över munnen och runt händerna i skolan eftersom han hade varit lite stökig. När mamman kom och skulle hämta honom grät han och berättade vad som hade hänt. Mamman trodde knappt sina öron men rektorn bekräftade att det stämde. En kanslist på skolan ville straffa Joshua för sin olydighet genom att tejpa fast honom.

Mer på: http://www.aftonbladet.se/temautbildning/article6007803.ab

Nog för att jag ofta har klagat på att skolan i Sverige tar för lättsamt på olydiga elever. När jag flyttade tillbaka från USA höll jag på att få en chock när jag insåg att det var total kaos i klassrummet och att det var omöjligt att koncentrera sig. (Jag gick i skolan i USA årskurs 4-7). I USA vågade ingen prata på lektionerna. Då fick man kvarsittning. Och även om det kanske låter lite för hårt så fungerade det åtminstone. Alla elever satt som små ljus i sina skolbänkar och lyssnade. Och jag lärde mig mer än någosin. MEN när det går så långt att en liten sexåring blir fasttejpad för att straffas då är det något fel. Skolan ska ha disiplin, ja. Men skolan ska inte bli ett fängelse. Om barnen är förlamade av räddsla kommer de att fokusera mer på att bete sig rätt i skolan än vad de kommer göra på att fokusera på vad lärarna säger. Det här var en mycket skrämmande nyhet.


Fem Myror är fler än Fyra Elefanter

Nostalgiskt. Världens bästa serie.
Och så tangolåten som jag fortfarande kan gå och sjunga på ibland...
Och sen så går det runt en liten stund, och sen så går det neråt, och sen så är det stopp.


En av de bästa reklamerna genom tiderna

Delicato går emot hälsotrenden och försäljningssiffrorna ökar. I en tid när alla pratar om att man måste tänka på att äta nyttigt och röra på sig så står företaget rakryggade och säger att de står för sina goda bakverk. Svenskarna hejar på. Och försäljningen av dammsugaren ökade tredubbelt.

Vår B-uppsats handlade om Delicatoreklamen. Genom vår kvantitativa analys kom vi fram till att 24,5% av Aftonbladets löpsedlar under perioden 1 januari till den 31 maj 2007 berörde hälsotrenden. Det innebär alltså att människor exponeras till meddelanden som handlar om viktnedgång, bantning och fettsnål mat ungefär var fjärde dag.

Mikael Ström, Copywriter på Ogilvy och en av kreatörerna bakom reklamen säger: ”[Delicato har] ju en stark position. En egen position som få kan härma. Och det är så jävla fantastiskt när företag vågar ta den positionen”


Allt kan ge en cancer, men behöver vi verkligen veta det?

Även mobiltelefonanvändande. Vilket alla redan visste, eller?

"Studien kommer att presentera bevis på att personer som pratar mycket i mobilen och har gjort det länge löper en högre risk än andra att utveckla hjärntumörer senare i livet, skriver The Telegraph. Interphone-studien har pågått i nästan tio år och har utförts i 13 länder. 12 800 personer har intervjuats i undersökningen som har kostat över 220 miljoner kronor att utföra."

Sanningen är väl att allt kan ge cancer. Eller att allt kan skada oss på något sätt. Frågan är då om vi inte mår bättre av att inte tänka på det och istället lever våra liv. Vem kommer sluta använda mobiltelefoner efter det här? Om man går omkring och är rädd för allt slutar man att njuta av livet. Och det är ingenting som jag är beredd att göra.

Läs mer på: http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article6012100.ab

Inte för att säga att forskning inte behövs. Men när man konstant matas med nyheter om att allting är dåligt för en- t.ex. mobiltelefoni, mikrovågsugnar, nässpraj, vaccin, hög musik, transfetter i mat, färgämnen i godis osv, så undrar jag om man inte kan bli för besatt på allting som man inte får göra och istället glömmer vad man vill göra. Det är ett medvetet val av varje individ vad man väljer att göra med sitt liv. Om man vill ha en mobiltelefon, värma mat i mikrovågsugn, äta godis och gå på konserter där de spelar hög musik är upp till var och en. Tyvärr tror jag att vissa människor väljer att tro blint på vad som står i tidningar. Att mobiltelefoni är farligt för en har man fått höra sen det att mobiltelefoni kom. Men när man väger den risken mot hur en mobiltelefon förenklar ens liv genom att man ständigt kan kommunicera oavsett var man befinner sig är det en risk som jag är villig att ta. Jag tror inte att jag skulle klara mig utan en mobiltelefon. Men självklart är det var människas eget val att avgöra vilket argument som väger tyngst.


Fleetwood Mac kväll med Madde

Stevie Nicks har stort blont hår. Det försökte vi återskapa. Och hon är nästan alltid svartklädd. Likaså vi. Vi såg DVDn Fleetwood Mac the Dance tre gånger på rad. Sex timmar senare drog vi ut och sjöng Fleetwood Mac låtar på Karaoke. Rhiannon, Everywhere och Landslide. Priceless. Även om jag är medveten om att vi ser ganska löjliga ut på bilden. Haha. Men det är okej när man leker maskerad.

-Om jag får en klunk av din öl
-Du får en halv
(från låten ja är en fjortis av Prendell och DanyH, där Madde har ett helt citat: Youtube)


Världens godaste och enklaste efterrätt

Ginos. Allt som behövs är en massa härlig frukt. Bär, banan och kiwi förslagsvis. Lägg på en plåt. Hyvla över vit choklad och ställ in i ugnen. Efterrätten är klar när chokladen smält och börjat bli lite ljusbrun på kanterna. Servera direkt med vaniljglas. Magiskt gott! Det här avnjöt jag med Ewelina i fredags.


Världens bästa band kommer till Stockholm för första gången i februari!

Dave Matthews Band kommer till Stockholm och spelar på Fryshuset den 13e februari nästa år. Jag såg dem för två år sedan i Bryssel med mina fina föräldrar. Det var den bästa konsterten jag sett. Att få möjlighet att se dem här i Stockholm känns därför underbart. För den intresserade finns biljetter att köpa på:
http://www.livenation.se/artist/dave-matthews-band-tickets


Crush, en av mina favoritlåtar någonsin. Och lyssna på hans röst. Mmmm


Jag till och med ringde och röstade...

Hur lätt är det inte att bli besatt av populärkultur? Med stor inlevelse tittade jag på Idol ikväll med Ewelina. Jag applåderade och skrattade och vred mig av förskräckelse när juryn sa något fel. Idag var faktiskt alla riktigt duktiga. Och jag förstår INTE varför Eddie hängde löst. Jag är kanske partisk. Jag älskar U2. Jag älskar Beautiful Day. Och han gjorde den bra. Jag ringde och röstade. Och jag skäms lite över att erkänna det, men jag levde mig in så pass mycket i kvällens program.

Sen är det så klart tråkigt att någon måste åka ut. Nicklas. Och självklart kom mina efterlängtade rubriker även denna fredagkväll:

Ja visst känns det tråkigt. Sensationella nyhet. Det är klart att det känns tråkigt. Men det är en tävling.
Mer på: http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/idol2009/article6008775.ab

Jag kanske börjar följa programmet nu ändå. Det är enkelt underhållande. Man behöver inte tänka. Och man känner för människorna på scen. Så enkla medieknep som fungerar så bra. Ja, lite populärkultursnörd är jag nog ändå. Och det kan jag stå rakryggad och säga.


Idol och jag- en trasslig kärlekshistoria

En av anledningarna till att jag vanligtvis inte tittar på Idol är att jag är avundsjuk. Varför står inte jag där på scen och sjunger? Men om jag nu vill stå på scen och sjunga kanske jag borde pallra mig iväg på en audition något år. Jag gjorde det nästan för två år sedan. Stod och köade en hel dag faktiskt. Men det var så mycket folk i kö att vi blev tillsagda att komma tillbaka dagen där på. Och det gjorde jag aldrig. Sen försvann lusten lite. Det blev aldrig något till försök.

Ikväll ska jag i alla fall sitta bunkrad framför tven med popcorn och goda vänner och heja på. Men jag kommer nog sitta och småsura för mig själv lite ändå. Och muttra att jag kunde ha gjort det bättre själv. Det kunde jag egentligen inte. Jag är inte så bra. Men så länge som jag aldrig har försökt så kan ingen ta det ifrån mig. Därför kommer jag troligtvis aldrig att söka.


Ikväll är temat rock. Det tycker jag om. Aftonbladet har redan betygsatt alla artister. Vi får väl se om jag med mina expertuttalanden väljer att hålla med eller ej:
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/idol2009/article6001633.ab

Och sen längtar jag som alltid efter en och annan korkad rubrik efter programmet!:)


Vi lever i en värld där alla ska hata vargar, precis som i sagoböckerna vi läste när vi var små.

"Vargattacken skakar det lilla samhället Möklinta


MÖKLINTA.
Någonstans där ute i mörkret finns den.

Och plågar det lilla samhället.

Barnen får inte gå ut – och de flesta är rädda.
Lilla Möklinta består av röda trähus med vita knutar i skogen mellan Sala och Avesta. Mitt i idyllen sprider sig oron."

Läs artikeln på: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6002220.ab

Varför hatar ni vargar? Och varför vill Aftonbladet skrämma upp läsare och skapa ännu mer hat för vargar. Igår uppmärksammad Lizzy mig om att regeringen har beslutat sig för att det enbart ska få finnas 210 vargar i Sverige. Resten ska skjutas av. Vargarna anses döda för många tamdjur och jägare uppe i norr klagar på att de är farliga. Ändå har ingen människa dödats av en varg sedan 1821. Om det årtalet stämmer så tror jag inte precis att risken är stor att någon i Möklinta kommer att råka illa ut. Det påminner om en sagobok. Till och med stilen som artikeln är skriven i. Det här är en saga för barn. För att människor är som barn och tror på vad de läser i tidningarna.

Och i en faktaruta står det:

En del blir skjutna om de hänger kvar på samma plats för länge.

Det är bra med en utökad jakt av vargar för då lär de sig att de ska vara rädda för människor.

Källa: Olof Liberg, vargexpert och docent i viltbiologi på Grimsö forskningsstation på Lantbruksuniversitet.

Har Aftonbladet och Olof Liberg ett hemligt samarbete med regeringen för att få folkstöd för det nya förslaget?


När det handlar om sex


(Bilder från tidningarna Vecko Revyn, Solo, Glamour, Fredag och Klick)

Jag har skrivit en artikel till skoltidningen Femte Statsmakten om sexspalter (kommer i nästa nummer). Mest spännande har varit att studera den svenska porrstjärnan Puma Swede som är sexexpert på tidningen Moore. Puma anser sig själv vara "Sveriges enda porrstjärna" och svarar mer än gärna sina läsare med anekdoter från porrindustrin. Jag kom först att uppmärksamma Puma Swede för några år sedan när vi satt några vänner och läste igenom Moores sexspalt och skrattade åt alla de fyndiga svaren. Hon kunde väl inte vara på allvar? En kille hade skrivit in och klagat på att hans flickvän aldrig ville suga av honom. Då svarade Puma med "tryck ner huvudet på henne". Kort och gott. Sen började jag läsa hennes sexspalt så fort som jag såg tidningen, så provokationen fungerade ju.

Men jag undrar vad Moore har för avsikt med sin sexspalt. Jag tror ju att det handlar främst om underhållning. Men jag vet inte för det är ingen på Moore som har haft tid att svara på mina frågor. Annat var det på Vecko Revyn där Hannah Arnhög mer än gärna hjälpte mig. Tack!

För den som är intresserad av Puma Swede kan ni läsa hennes blogg. För tillfället håller hon bland annat i en tävling om vem som har sveriges snyggast snopp. Så alla killar, det är bara att skicka in bilder nu! Ett fint pris utlovas till vinnaren: http://www.moore.se/kategori/bloggar/puma-swede-bloggar/


Jag hatar att älska skräckfilm. Och jag hatar att bli så rädd att jag inte kan sova.

Halloween närmar sig. Nu återstår bara en vecka. Och Halloween handlar om skräck. Alltså handlar det även om skräckfilm. Och jag älskar skräckfilm. Sanningen är egentligen att jag pinar mig själv varje gång jag sätter mig i soffan framför en film med spökbarn. Jag kan inte sova om nätterna. Efter att ha sett The Ring låg jag sömnlös i nästan ett halvår. Jag var helt övertygad om Samara var i mitt rum och stod och tittade på mig när jag blundade. Jag vågade inte öppna ögonen och jag vågade knappt andas. Och ändå älskar jag att titta på skräckfilm. Kanske för att jag älskar att vara rädd. Men jag skulle aldrig ha vågat utmana mig själv som jag gjort under alla dessa år om det inte vore för Lizzy. Hon är min skräckdrottning. Varje gång vi träffas är det en ny mörk, hemsk och fruktansvärd film som står på tur. Jag sitter och skakar i soffan och håller för ögonen. Hon är hårdare, modigare och får mig att känna mig lite tryggare. Om Lizzy är med, då kan inte Samara få tag på mig. Därför försöker jag begränsa mitt skräckfilmstittande till de gånger som Lizzy finns vid min sida.

Men vad är då den absolut bästa skräckfilmen?

Barnhemmet. El Orfanato. En spansk skräckfilm från 2007 som handlar om ett barnhem och barnen som mystiskt förvann därifrån för många, många år sedan. Jag minns när jag såg bilder i Barcelonas tunnelbana under hösten 2007. Jag rös. Barnet med mask var så obehagligt att jag inte visste var jag skulle ta vägen. Och när vi, jag och Lizzy, satte på filmen våren därpå trodde jag att hela Samara scenariot skulle upprepa sig och att jag inte skulle kunna sova på ett år. Men sådant blev inte fallet. Jag var livrädd under filmens gång. Jag visste knappt var jag skulle ta vägen. Men slutet är så bra att skräcken försvinner. Man är inte rädd längre. Och alltså hemsöks man inte av något spökbarn om nätterna. El Orfanato är onekligen den absolut bästa, orginella och genomtänkta skräckfilm, om inte film, som jag har sett. En rekommendation till alla som vill spendera Halloween framför tven.


Samara. Min ängel av skräck. Jag blir rädd bara jag ser bilden. Hon förstörde ett halvår av mitt liv. Och om det är vad som avgör hur pass bra en skräckfilm är. Då måste The Ring, från 2002, få en utmärkelse av mig. Även om jag inte rekommenderar någon att se den.


Teresa Tingblad, webtv-reporter och filmvetare, håller just nu en undersökning i samband med hennes krönika på Aftonbladet.se. Rösta på din favoritskräckfilm genom tiderna här


Dagens viktigaste Nyhet om Århundradets Viktigaste Program

Torsdag. 20:00. TV4. Mammas Pojkar. Nu gäller det. Spänningen ökar. Och. Rubriker skrivs:


Pia Nilsson bestämmer sig för att gå i terapi efter dejten med Tim. Ja, för hennes getingfobi det vill säga. Mitt under den romantiska dejten blev paret anfallna av getingar. Pia reste sig upp och sprang fort ifrån Tim och de två vinglasen uppe i bergen.

– Jag är väldigt rädd för getingar. Jag tycker de är obehagliga – oförutsägbara. Jag får flipp och springer ifrån picknick-korgen, säger hon.

Men Pia ångrar inte att hon fick utbrottet.  Hennes getingfobi är en del av hennes personlighet. Det är bra att Tim förstår det redan nu. Men nu har hon bestämt sig för att gå i terapi för att bli av med getingskräcken. Kommer det att lyckas? Kanske svaret ges i nästa avsnitt av Mammas Pojkar. Eller på Aftonbladets löpsedel? Vad som helst är möjligt i denna värld. Viktiga nyheter säljer.

Mer om denna älskade, underhållande nyhet på: http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article6001417.ab


Avled 12 timmar efter att ha tagit svininfluensa vaccin


Jag blir smått fundersam. Först skriver tidningarna om hur farligt det kan vara för hela Sverige som land om inte över 80% vaccinerar sig. Och nu bestämmer sig Expressen för att skriva en artikel med rubriker högst upp på hemsidan om att en 55-årig man har avlidit tolv timmar efter vaccinering. I mindre text står det att mannen var svårt hjärtsjuk och att vaccineringen inte orsakade dödsfallet. Skrämselpropaganda? Ja.

- Min bedömning är att det är ett slumpmässigt samband, säger smittskyddsläkare Hans Boman till Expressen.se. 

Men det spelar ingen roll om du säger att det inte har något samband Hans Boman. För nu har Expressen ändå skrämt halva befolkningen till döds i tron om att vaccinet kommer att ta död på dem också.
Mer om dödsfallet på: http://www.expressen.se/Nyheter/1.1752585/avled-tolv-timmar-efter-influensavaccin


A drink for the Girliest of Girlie Girls


Jag ryser. Behöver jag säga mer?

Storebror Google utmanar Spotify. Nu kan Google se allt.

Ibland känns det som att hela världen styrs av Google. Google vet allt om oss. Och Google vet allt om världen. Google har fakta om alla små mikromolekyler i rymden, utrotningshotade insekter i regnskogen, politiska partiers agendor och lite smått och gott om jordens alla människor. Jag finns på Google. Du finns på Google. Så fort som ens namn registreras någonstans på Internet så PANG! Då dyker det upp på Google. Min och Kristins C-uppsats handlade om att Google i modern tid kan ses som Gud.

Google ska vara störst och bäst på allt. Därför passar det sig inte att Spotify ligger högst upp på musikfronten. Tjänsten, som troligtvis kommer att heta Google Audio, kommer att lanseras i Hollywood på onsdag i nästa vecka. På Google Audio kommer man att kunna streama musik och köpa ljudspår om man så önskar. Musiktjänsterna Lala, iLike och MySpace sammarbetar med Guden Google.

Så inom kort kanske hela ens musiksmak också kommer att finnas sökbar på Google? I jakten på att karlägga varje personlighetsdrag av varje person på jorden. Storebror ser dig.
Mer på: http://www.aftonbladet.se/pryl/article5996391.ab

Mitt liv i skolan

Från JMK till Finland till JMK direkt. Men ska det vara så ska det vara. Nu är första manus skrivet för radioprogrammet. Intervjuer får hållas imorgon och under helgen. Sen blir det redigering hela nästa vecka. Jag hoppas att allting hinner bli klart, klockrent och alldeles alldeles underbart. Ursprungsidén är fantastisk. Förhoppningsvis blir slutresultatet lika så.

Kan Finnar bara sjunga på Finska?

Det är dagens fråga från Silja Serenad. Igår kväll sjöng jag karaoke, så klart. Men problemet är att hela karaokebaren var proppad med finnar. Inte för att det är ett problem att de är där och sjunger. Nej, problemet är att finnar enbart väljer att sjunga karaokelåtar på Finska. Och hur roligt är det på en skala? Under en två timmars period var det EN finsk tjej som sjöng en låt på engelska. Annars var det finska, finska, finska. Ja, det var faktiskt ingen annan svensk förutom jag själv som överhuvudtaget stod på scen. 

Och då undrar jag om det finns någon karaokekultur i Finland som jag inte känner till? Eller vad kommer det sig att alla plötsligt blir show artister och står och gapar på scen så fort de sätter foten på en kryssning?

Slutprojekt och Finlandskryssning

Jag efterlyser nördar till mitt slutprojekt på denna delkurs i skolan. 
Nu ska jag göra radio igen. Det är så barnsligt roligt. Och mitt tema är nördar. Jag vill ifrågasätta den stereotypiska bilden av att en nörd är en finnig glasögonorm från en amerikansk High School film. I mina ögon är vi alla nördar. Det blir nog bra tror jag.

Och om fyra timmar åker jag till Finland. Vilket blir relativt stressigt med tanke på att båten kommer tillbaka på torsdag kl 10 och första utkastet av radioprogrammet ska vara klart kl 14. Men jag kan vara kreativ på en båt. Med lite alkohol i blodet och omringad av underliga människor som åker på kryssning mitt i den kyliga hösten på en tisdag ska det nog inte bli något problem att hitta inspiration.

Ordet nerd (nörd) förekom för övrigt första gången i Dr. Seuss bok If I Ran the Zoo från 1950. Inom något år hade termen spridit sig från småsyskon till storasyskon som började använda uttrycket för de "utstötta" i deras skolklasser. Det var troligtvis inte Dr. Seuss avsikt när han skrev barnboken. Men det är svårt att förutspå vad barn väljer att göra av olika uttryck. Bilden är Dr. Seuss "NERD".


Alla ni som fick tidig mens, se fram emot en förjävligt jobbig förlossning!

Jag har reagerat på den här studien så länge att jag är tvungen att skriva om den nu...

Enligt forskare vid Cambridge Universitet finns det ett samband mellan att få tidig mens och att riskera att tvingas göra kejsarsnitt eller använda sugklocka vid förlossning. Det gäller främst förstaföderskor som är lite äldre. Av dem tvingades en tredjedel förlösas med kejsarsnitt eller sugklocka av den grupp på 4000 kvinnor som forskarna studerat. Det gäller dock inte om man föder barn tidigt. Enligt studien är genomsnittet för första mens 13 år. Så för alla er som fick mens innan det rekommenderar jag alltså att inte föda sitt första barn sent.

- Det finns ingen anledning till oro för kvinnor som fått mens tidigt. Men det är särskilt viktigt för dem att leva sunt och hålla en normal kroppsvikt eftersom ett högt BMI under graviditeten är förknippat med värksvaghet och högre risk för förlossningskomplikationer, säger professor Philip Steer i BJOG.
Mer på: http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article5809000.ab

Nej nej nej. Det är precis sådan här forskning som jag tror gör mer skada än nytta. Hur roligt är det att veta att man med stor sannolikhet kommer att få det jäkligt tufft att föda sitt första barn? Det här är skrämselforskningspropaganda. Ibland känns det som att allt i denna värld går ut på att skrämmas. Var är vi påväg?


Hej doktorn. Jag skulle vilja ha åtta barn idag, tack

Nadya Suleman i Los Angeles, USA fick hjälp av läkare att genom konstgjordbefruktning få åttlingar. Läkaren Michael Kamravas licens dras nu in. USA:s nationella organisation för fertilitetsmedicinering har beslutat att det var fel av honom. Vidare läsning: http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article5984667.ab 

(Bildkälla Aftonbladet)

Och jag som får lite ångest över att ens tänka på att skaffa ett barn... Nu är Nadja 14 barns mamma. En annan sak jag undrar över är varifrån de här nyheterna kommer? Borde det inte finnas viktagare saker att informera svenkarna om? Eller är sanningen den att nyheter idag (då främst kvällstidningsjournalistiken) väger mer mot underhållning än mot upplysningshållet? Vilken följd får det för vår världsbild?


Är alla män omskurna i USA?

En tjej är rädd för att se hennes nya pojkvän naken. Han är nämligen inte omskuren. Nu vill hon fråga Tyra Banks och hennes frågepanel vad hon kan förvänta sig första gången de ska ha sex. Hon är rädd att hon kommer att bli totalt chokad av hur det ser ut. 

"Hur många av er har sett en kille som inte är omskuren?" frågar Tyra publiken. Ett fåtal räcker upp handen.

"Många tjejer ogillar killar som inte är omskurna. Det är smutsigt. Och sen ser det fult ut." Menar några i panelen på Tyra Banks Show. Sen rekommenderar de att hon borde google "icke omskuren". Tjejen hade alltså aldrig sett en bild på snopp med förhud.

Jag kommer ihåg att en liknande konversation uppstod på ett avsnitt av Sex and the City. Det var enbart Samantha, om jag inte minns helt fel, som hade hamnat i säng med en kille som INTE var omskuren. Jag förstår om det beror på religion, men det finns ju väldigt många olika religioner i USA. Så min fråga blir alltså... Är alla män i USA omskurna av någon hemlig anledning som ja inte känner till? Eller är det bara en bild som media vill ge mig?


KD raggar väljare genom att ändra på alkoholpolitiken

Kristdemokraterna vill göra det enklare för restauranger att servera alkohol. ”Vi kristdemokrater är ett trygghetsparti, inget förbudsparti”, skriver partiledare Göran Hägglund på DN Debatt. 

I senaste oppostionsmätningen gjord av Sifo har KD tappat väljare och ligger precis på 4% gränsen som krävs för vara kvar riksdagen. Sverige Demokraterna har ökat och ligger enligt samma mätning idag före KD. Därför vill KD nu byta image och lägga mer fokus på den enkildes ansvar. Därför föreslår de bland annat att det ska bli enklare att sälja sprit på krogen. Restaurangägare ska dessutom få tillverka eget brännvin.

Läs mer i Aftonbladet här,
och i Expressen här.
Läs hela debatten i DN här.

Jag förstår Kristdemokraternas radikala vänding. Valet är mindre än ett år bort och alla partier kommer inom kort att börja "smöra" för sina väljare. Tyvärr tror jag att det vore ett skräckscenario om KD åkte ut ur riksdagen. För att Moderaterna och Alliansen ska kunna finnas kvar som regerande block krävs då ett sammarbete med SD. Vilken följd det skulle få för landet vill jag inte tänka på. Om nu inte Miljöpartiet byter block och tillsammans med Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet bildar en ny Allians. En sak är säker. Vi kommer att få se många fler radikala vändingar hos partierna inom det närmaste året. Jakten efter väljare börjar nu.

Men är verkligen att lätta på alkoholpolitiken rätt väg att gå? Som det ser ut i Stockholm på fredag- och lördagnätter idag tror jag att det sista som behövs är mer alkohol...


Lite praktisk kreativitet rensar hjärnan


Så igår satte jag igång och gjorde ett armband. På senaste tiden har all min vakna tid gått åt att skriva och läsa och skriva och läsa. Och sen ritar jag så klart en och annan liten tecknad figur på alla sidor i mitt skolblock när jag tappar fokus under föreläsningar och seminierium. Men igår fick jag göra något nytt. Jag fick trä pärlor på ett snöre och hokus pokus så hade jag ett armband. Det sitter snyggt och tryggt på min vänstra arm nu.

För fem år sedan, i slutskedet av ettan på gymnasiet, så gjorde jag egna pärlhalsband hela tiden. Jag älskade att springa runt inne på Pärlshoppen i Sture Gallerian och plocka på mig pärlor och gnistrande stenar i alla regnbågens färger. Sen åkte jag till Kina och hittade en liten butik på en gigantisk marknad där de sålde pärlor. En påse som skulle gått på ca 40kr i Pärlshoppen kostade 1kr där. Jag hade hittade himmelriket. Men när jag sen kom hem från Kina hade min passion för att göra egna smycken redan dött ut. När jag plötsligt hade allt jag kunde drömma om var det inte lika roligt längre. Så pärlorna låg och samlade damm i år. Och sen igår. Igår fick jag en uppenbarelse och den lilla svarta lådan öppnades upp. Pärlorna glänste som diamanter. Och när de hittade sin plats på nyontråden blev de en skatt. Nu är jag lycklig.


ICA reklamen denna vecka, "Ulf, han mår inte riktigt bra va?"

Förra veckan stormade många svenskar mot bemötandet av Ica butikens nya praktikant Jerry. Många menade att det var osmakligt att mannen med Downs Syndrom fick sådana blickar av de andra i butiken. Idag visas uppföljaren. Och den ifrågasätter de fördomar som människor har mot personer som har Downs Syndrom och andra funktionshinder. Ulf springer runt och ska visa Jerry butiken. Han beter sig som att han pratar med ett litet barn. I slutet av reklamen går Jerry till butikschefen Stig och säger:
-Ulf, han mår inte riktigt bra va? (pekar mot huvudet)
-Nej tyvärr, svarar Stig med en ledsen och oroad min.

Ica reklamen del 1:


Ica reklamen del 2:


"Med devisen ”Vi kan mer” vill Ica tillsammans med Samhall och Sveriges Kommuner ge personer med funktionshinder möjlighet till sysselsättning. Den funktionshindrade praktikanten Jerry tar nu plats i reklamsåpan." Från Dagens Media. Läs mer om Ica:s satsning på jämställdhet i samhället för människor med funktionshinder här: http://www.dagensmedia.se/nyheter/kampanjer/article90498.ece


Vidriga rethosta, bort med dig!

Förkylningen kunde jag leva med. Men denna vidriga rethosta som nu invaderat min kropp är en helt annan sak. Jag har legat uppe och hostat hela natten. Eller, tre timmars sömn fick jag åtminstone, men det efter två timmars hostanfall som förbjud mig at somna. Nu på morgonen vaknade jag klockan kvart i fem. Klockan ska inte ringa förren kvart i sju. Och därför behöver jag hjälp. NU. Underbart nog ger Internet mig tusen råd.

Vid rethosta bör man...
...sova med huvudet högt
...gärna ha svalt i rummet
...dricka ljummen eller varm dryck
...om så behövs ta hostdämpande medicin så som Nipaxon eller Noskapin (medicin ska inte tas vid slemhosta!)
...undvika att röka och att vara i rökiga miljöer
...undvik damm och andra små partiklar som kan irritera luftvägarna

...äta choklad?
...tvinga sig själv att INTE hosta

Rethosta och hosta är naturligt och kroppens försvar för att få ut föroreningar ur luftvägarna. Det är alltså bra för dig. Även om det är mycket, mycket svårt för mig att se just nu.

En av de roligaste artiklarna jag hittade kom från Dagens Medicin och förespråkade choklad som lindring vid ihållande rethosta. "Har du rethosta och vill testa om kuren fungerar så är läkarens rekommendation: Två koppar drickchoklad eller 50-100 gram mörk choklad " http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?art=509&tem=2

OCH NU, kl 9:00: Känner jag mig trött men lite friskare. Efter att ha öppnat upp fönstret, kokat te och druckit en sked Nipaxon lyckades jag sova två timmar till.


True Shoe Love

Jag älskar dem mer och mer för varje dag som går. Jag har alltid älskat skor. Jag har på tok för många. Men det problemet dras väl de flesta tjejer med? Men det är något specielt med detta par. Kanske för att jag lyckats fynda dem second hand via Tradera. Jag älskar att handla skor och kläder på second hand. För det första för att det känns som att man får tag på ett unikt plagg som ingen annan har. För det andra för att man återanvänder något och inte sliter på miljön. Jag har faktistk börjat dra mig mer och mer från att handla i vanliga butiker. Nu för tiden så är Myrorna och Stadsmissionen, samt andra små second hand butiker runt om i Stockholm givna favoriter. Dessutom så passar det min alltid halvtomma studentplånbok alldeles utmärkt.


Mammas pojkar blir min räddning i höst

32 tjejer får chansen att dejta 3 killar. De får bo i en lyxvilla i Spanien och spendera dagarna i solen vid poolen. Men det finns en hake. De ska bo med killarnas mammor under tävlingens gång. Och vägen till en killes hjärta är ju genom hans mamma. Eller?

Det är så dåligt att det blir bra. En satsning av TV4 på en remake av den amerikanska Momma's Bos. Nu med svenska deltagare. Och dessa människor är inte vana att stå framför kameran. Jag skrattar av skräckfylld förtjusning. Därför måste jag följa den här serien. Varje torsdag kl 20:00 på TV4.

Om du missat de två första programmen kan du se dem här: TV4 PLAY 
Man måste ju ha lite koll när rubrikerna strömmar in i tidningarna:

(bild Aftonbladet)
Aftonbladet skrev en artikel om Tims mammas uttalande om att hon inte vill att hennes son ska träffa en färgad kvinna. Hon pratade egentligen om hårfärg, inte hudfärg berättar hon i efterhand. Tjejerna stormade ändå. Läs mer om denna livsviktiga debatt här.

(bild Expressen)
Expressen skriver om en av tjejerna, Izza, som är strippa och får en av huvudrollerna i programmet. Hon är tjejen som hörs och syns konstant. Hon säger att hon trivs jätte bra med att vara strippa eftersom hon får en helt annan bild av hur män fungerar. Expressen anklagar TV4 för att det bara är ett knep för att få tittare, även om programmets producent Tora Heckscher menar att de valt alla tjejer för att de tror att de ska passa bra ihop med killarna. Mer om Izza här.

Jag ser fram emot fler onödiga nyheter och upprörande rubriker under hösten. Det här är precis vad jag behöver för att klara av denna mörka och kalla årstid. TV4 har vunnit mig som tittare genom detta urusla program. Jag är helt såld.


Man ser alltid full ut på tunnelbanan

Jag står nästan alltid upp på tunnelbanan. Vanligtvis ska jag inte så mycket längre än några stationer. Ett stort problem är dock att tunnelbanan inte åker i en mjuk, behaglig rörelse. Nej. Den tvärnitar och skakar känns det som. Och jag som står där flyger fram och tillbaka inne i vagnen. Jag tappar fotfästet totalt. Särskillt jobbigt är det här på fredag- och lördagkvällar när mina ostadiga rörelser säkerligen framstår som en fylledans. Då tycker jag att det är smått jobbigt. Kanske är det dags att öva lite på balansen? Eller så är det dags att ta ett seriöst snack med alla Stockholms tunnelbaneförare.


Fylleresa till Dubai?

Igår fyllebokade Fredrik och Henrik en weekendresa till Dubai i februari. Den är redan betald, paketerad och klar. Men idag slog ångesten till lite. Nu vill Fredrik att jag följer med till Dubai. Ja älskling, jag följer med om du bjuder mig. Tack så mycket.


Förkylningen håller i sig föralltid!

Jag känner mig helt förlamad. Jag hostar och harklar mig hela tiden. Och min kropp verkar aldrig, aldrig vilja bli frisk. Det har gott en vecka nu. Och jag tycker ändå att jag har tagit det relativt lugnt. Och druckit otroligt mycket te. Tagit flera glas Enchinagard. Proppat i mig halstablett på halstablett. Men inget! Men det är väl så med förkylningar. När man väl får dem kan de hålla i sig i flera månader. De hemska sakerna. Så jag kan väl se fram emot en vinter av ständig förkylning...


Den nya modellen är en helt vanlig kvinna

– I dag finns en vanlighetstrend och jag tror inte att den är övergående, säger medieforskaren Anja Hirdman. (Hon jobbar på JMK!!)

Enligt en studie gjord av Aftonbladet svarar 82,8% att de skulle köpa en tidning med en vanlig tjej på framsidan. Samtidigt så är det några som undrar om tidningar faktiskt skulle sälja i praktiken med en vanlig människa på framsidan. Det är trots allt de "vackra" modellerna som får oss på fall och får kläder att framstå som vackra. Det kanske är något som vi är undermedvetna om.

Anja Hirdman tror dock att det här är början på en ny trend. Och några tidningar i Tyskland har redan börjat ersätta sina modeller helt och hållet med vanliga tjejer då de ser att försäljningssiffrorna ökar då. Aftonbladet:http://www.aftonbladet.se/wendela/article5971513.ab

Och logiskt sätt råder det väl ingen fråga om att så väl långa, kort, smala och tjocka bör vara närvarande i mode tidningar för att representera hela befolkningen? Det är väl trots allt inte enbart smala, långa tjejer som är intresserade av mode och att se bra ut?

 
Bilden som ändrade ett ideal. 20 åriga Lizzie Miller i tyska Glamour.

Bildkälla: Aftonbladet
Jag skrev tidigare om Lizzie och hennes revolutionerande modellbilder här: http://fageln.blogg.se/2009/september/nu-ar-vi-stolta-over-vara-degmagar.html#comment


Älskade Homer ska minska fetman i Storbritannien


Homer Simpson och hans familj har valts som frontfigurer i en antifetmakampanj av brittiska hälsodepartementet. Under några veckor kommer den ohälsosamma Simpsons familjen gå från onyttiga, stillasittande karaktärer till hälsosamma, motionerande, vältränade nya människor. Detta hoppas sätta stopp på fetmaprogronosen som säger att var femte barn i England kommer att vara överviktigt eller lida av fetma om ett år.
http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article5908166.ab

Jag är dock skeptisk till om Homer kommer att kunna motivera människor att gå ner i vikt. Tidigare försök han har gjort i serien har alltid misslyckats radikalt och setts som stora skämt. Och Homer är så älskvärd som han är. Jag är osäker på om han kommer att kunna motivera någon att bli smal. Samtidigt så tycker jag att det är roligt att hälsodepartementet vill ge Simpsons familjen en chans. Populärkultur träffar rakt i hjärtat på människor. Och kampanjen kommer definitivt att väcka uppmärksamhet. För vem tycker inte om The Simpsons?

Mamma, Mormor och smörtäckta frallor

Både min mamma och mormor älskar smör. Jag vet inte riktigt vad det är. Men det absolut bästa de vet i hela vida världen är att ta en ljusfralla med ett tjockt lager smör och ost på. Mormor brukar alltid säga "Det är mycket bättre än gräddbakelser". Mamma instämmer "Ja det är det godaste som finns i hela världen". Det finns egentligen ingen poäng att överraska dem med exotiska maträtter eller sötsaker. De blir absolut gladast om man går och köper färsk fralla. Det fullkomligt tindrar i deras ögon när de känner doften av nybakat bröd. Och visst är det sant att även jag har ärvt denna förtjusning för fralla med ost. Men jag har lite svårare för smöret. Det får inte bli för mycket av det goda. Om man inte är mina mamma eller mormor dvs. Då kan det aldrig blir för mycket av det goda. "Jag behöver inte äta mat till middag" säger mormor "det är mycket bättre med en ostfralla".

Ostrfrallor är vi allihopa <3


Dr. Phil är en pervers ful fisk enligt Amerikansk standard

Under inspelningen av Dr. Phils program "House of Judgement" började rykten om sexuella trakasserier att blossa upp. En kvinna menar att Dr. Phil tog henne på brösten. Det följdes av en stämning. För att lära deltagarna i programmet tolerans skickade TV psykologen en naken man till huset, trots att han sa till deltagarna att det skulle vara en tårta som var på ingång:
– I stället kom en spritt språngande naken man in i huset. Han började ta på sig själv, smeka sitt könsorgan och satte sig sedan hos oss vid bordet. 
Mer om allas älskling Dr.Phil på: http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article5960493.ab

Men frågan är så klart om det inte bara är folk som stormar mot Dr. Phil för att få uppmärksamhet. Jag har alltid varit lite skeptisk till mannen och hans talang. MEN att han skulle vara någon pervers gubbe vet jag inte. Med stor sannolikhet råkade han komma åt någons bröst och hon såg chansen att tjäna pengar. På samma sätt tror jag aldrig att människor i Sverige skulle storma mot att en naken man kom in i rummet. Nakenhet är väl trots allt naturligt? Då ligger nog problemet snarare i att USA är ett land där ALLA är rädda för att bli stämda för minsta lilla och människor lever efter kristna värderingar som avskyr nakenhet och onani. Jag vet inte så mycket om Dr. Phil. MEN i detta fall tror jag faktiskt mer på att det är USAs snedvridna bild av verkligheten än hans perversa handlande som skapar rubriker.

http://www.drphil.com/


Det handlar om storleken på paketet

Mikael Persbrandt har tagit en kalsong för den välhängda mannen till Sverige. Han satsar nu på att bli affärsman. Boxerkalsongen har en speciell påse som snörs runt könet. Den heter Frigokalsongen. Det handlar inte om en motsvarighet till en push-up bh utan snarare om bekvämlighet för att det inte ska bli för trångt där nere menar Persbrandt som själv använder kalsongen varje dag. TWILFT kommer att börja sälja en begränsad upplaga av signerade kalsonger den 2 november. Den perfekta julklappen?
Mer på: http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/klick/article5965615.ab

Det här påminner mig om när Enrique Igleasias lanserade kondomen för män med litet paket. Han uttalade sig om att storleken inte avgör mannen och kunde därför med rak rygg berätta om sin mindre penis. Många såg honom då som ödmjuk. Men Persbrandt hoppas att ses som... macho? En mackoman med stor kuk som kommer skänka delar av inkomsterna till välgörenhet. What a man.

Bilderna som inte hittar till fotoalbumet


Jag hittade en gammal bild på mig och Tim i vår favoritfotölj i Älta. Man kan bli så otroligt glad över att hitta ett gammalt fotografi. Det måste vara helt underbart att som förälder ta en massa foton på sina barn och sen flera år senare titta tillbaka och säga "ååååh". Ungefär så reagerade mamma när hon såg den här bilden nu. "Åååååh"

Jag älskar fotografier. Särskillt när de är på papper. Därför försöker jag alltid att framkalla de bästa digital bilderna jag tar. Målet är så klart att de ska in i album. Men allt för ofta ligger de lösa och bara skräpar runt. En vacker dag ska jag ta tag i det här med att göra album. Det brukar pappa också säga. Det brukar farfar också säga. I förra veckan hittade jag ett berg av kartonger hemma hos farmor och farfar. Farfar skämdes lite och sa att det var foton som inte hade hittat in i album än. Ett berg. Lika så pappa. Det finns bilder överallt. Och om jag är något som min släkt. Ja, då kan det nog dröja några år (eller typ ett helt liv) innan mina foton hittar sin väg in i ett fotoalbum. Tomorrow, I'll do it tomorrow.


Jag undrar om folk skulle gå i skolan om de inte fick pengar av CSN

Ett förslag har lagts fram i Frankrike om att klasser med hög närvaro och höga betyg kan få en premie på 10 000 euro, ungefär 100 000kr, att dela på. Tanken är att elever ska blir mer motiverade att gå i skolan om de lockas med eventuella pengar. Organisationer i Frankrike stormar mot förslaget och menar att det är fel att försöka köpa elever. Det går emot franska värderingar.

Men då undrar jag. Om svenska studenter, särskillt på universitetsnivå, inte skulle få studiestöd av staten- skulle lika många gå i skolan då? I år har antalet universitetselever ökat i Sverige eftersom arbetslösheten är hög och människor behöver pengar. Då är ett alternativ att studera. Och jag tycker förvisso att det är bra. Jag tycker att det är positivt att staten investerar i sina elever. För det är mer en investering än vad det är att "köpa" elever. Ett land med många högutbildade medborgare har möjlighet att utvecklas och blir bättre. Därför tycker jag att förslaget som tagits upp i Frankrike bör gå igenom. I den mån ett land har möjlighet att belöna sina studenter tycker jag att de ska göra det.

Mer om Frankrikeförslaget på: http://www.aftonbladet.se/temautbildning/article5963413.ab

Idag stormar hela landet mot en bastu?

Det började tidigt, tidigt imorse på TV4 Nyhetsmorgon när politikerbloggen.se var på besök och berättade om en lyxbastu som regeringen låtit bygga ute på Harpsunda. 1,9 miljoner kronor av skattebetalares pengar har gått åt att bygga denna ståtliga byggnad med öländsk kalksten för 2000kr kvadratmetern som golv, en sittfontän för 50 000kr utanför och golvvärme för 30 000kr. Mer på:http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5961381.ab

Okej, JA visst är det lite upprörande. Men hur många företag har inte förmåner för sina anställda? Varför ska hela Sverige storma så fort som politiker som faktiskt har ett hårt och stressigt jobb som oss andra får en förmån? Om vi räknar med att det finns 5 miljoner skattebetalare i Sverige så innebär det att vi har bidragit med ca 38öre var för att bastun ska byggas. Det är faktiskt en summa jag kan betala för att de som leder Sverige inrikes och utrikes ska kunna känna sig lite avslappnade och avstressade emellan varven. Att ha ett jobb inom politik måste vara bland det stressigaste som finns med tanke på att en sådan extrem protest väcks över en kostnad så liten som 38öre? Skärpning Sverige!

Partiledarna på väg till Norra Brun?

"Norra Brun nästa?" säger de på TV4 Nyhetsmorgon när de diskuterar partiledardebatten igår. De visar klipp när Lars Ohly bemöter Jan Björklunds kritik genom att prata om sin farfars öronvaxpropp. Han möts av applåder. Lars Ohly bemöter Fredrik Rienfeldt genom att säga att han förstår att det är svårt att försvara en politik som är så svår att försvara. Han möts av applåder. Fredrik Rienfeldt föreslår då att alliansen bör gå och studera psykologi eftersom de verkar så intresserade av det. Han möts av glada skratt.

Det blev lite av en tävling i retorik. Vem kommer på de fyndigaste sätten att bemöta sina motståndare? Och finns det utrymme att framföra den bästa politiken för Sverige när så mycket fokus ligger på stand-up comedy? Inte för att det inte är viktigt att kunna tala för sin sak. Men jag är rädd att människor kommer att bry sig mer om hur pass duktiga partiledarna är på att prata än vad de bryr sig om vad partierna faktiskt står för. Men politik är väl ett spel. Allt är ett spel.

En jul utan Saffran?

I år kanske vi inte får en gul jul. Saffranen kan ta slut. Och för dem som får tag på en påse till lussekatterna kommer priserna att vara chockhöjda. Dubbla priset får man räkna med. Ett vanligt år brukar 200 ton av kryddan skördas i Iran. I år blev det bara 50 ton. ALL SAFFRAN KAN TA SLUT I AFFÄRERNA INNAN JUL! Mer om de dystra nyheterna på: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5956416.ab

Så det innebär att det blir till att baka dubbelt så mycket knäck, ischoklad och chokladbollar i år? Eller får man "för syns skull" ersätta saffranet med curry bara för att kunna skåda de små gula degklumparna i ungnen? Det kanske är på tiden att springa ner till butiken och köpa på sig! Även om det fortfarande är två månader kvar till jul... Eller så är detta skrämselpropaganda för att öka saffranförsäljning i år? Vi vet ju att Aftonbladet och Expressen älskar skrämselpropaganda trots allt. Men när det kommer till jul? Det är lite som Grinchen...

På "semester" i Gamla Stan

Man är inte så ofta i Gamla Stan. Därför känner man sig lite som en turist när man väl tar sig dit. Idag tog jag och Isabelle en promenad i den soliga kylan till de smala grändernas stadsdel. Det kanske inte är som att besöka ett annat land. Men det är lite som att besöka en annan tid. Precis det avbrottet jag behövde känner jag. Jag älskar dig finaste Isabelle!


Var beredd att visa dig naken nästa gång du flyger

"Först lägger vi väskan på bandet. Ja, och så lägger du dig på bandet också, tack."

På flygplatsen i Manchester, Storbritannien har ett förslag tagits fram om att man ska vara tvungen att nakenröntgas i säkerhetsspärren. Tanken är att man ska slippa kroppsvisitera passagerare. Flygplatsen är dock noga med att påpeka att bilderna inte kommer att arkiveras eller användas i porrnografiskt syfte. Mer på: http://www.expressen.se/resor/1.1742026/nakenrontgen-pa-flygplatsen

Jag kan tänka mig att den som har kroppsnojja plötsligt kommer tycka att det är otroligt jobbigt att flyga efter det här. Röntgenbilden visar eventuella kroppspiercingar, bröstinlägg och silhuetten av könsorganet i svartvitt. Jag skulle nog känna mig ganska obekväm. Och för rejält överviktiga människor. Kommer de att fastna i röntgenmaskinen? Visst är det roligt med teknik som ska underlätta våra liv. Men det här förslaget låter faktiskt lite för sci-fi för min smak. Då föredrar jag gammal hederlig kroppsvisiteringen.


What kind of Pokémon are you?

När jag var 11 år var jag besatt av Pokémon. Varje rast på Julian Curtiss skolgård i Greenwich, CT gick ut på att byta till sig alla 151 Pokémon kort. Jag och Tim var ett team. Vi hade full koll på vad alla treor och femmor hade för några kort. Vi skulle vara bland de första som lyckades samla motiv på de första 151 pokémonen i japanskt orginalformat. Mamma och pappa fick lägga ner en halv förmögenhet på vår hobby. Vi åkte runt inne i New York City till olika japanska bokaffärer där vi visste att de hade speciella versioner av korten. Våra kära föräldrar fick springa runt med oss i timmar. Och vi lyckades tillslut. Nu ligger pärmen i säkert förvar i mitt rum. En dag kommer den att vara värd en förmögenhet har vi bestämt.

Och vi ritade pokémon hela tiden. Vi spelade Game Boy spelen så fort vi fick chans. Vi hade leksaker och nyckelringar. För att inte tala om kläder med Picachu. Vi hade favoriter. Vi lekte att vi var Pokémon. Totalt besatta. Så om jag någonsin var en riktig nörd. Då var det då. Men det var vi alla.

Bild från Julian Curtiss årsbok 1999. Jag till vänster. Ett gäng skolbarn som flitigt byter kort på en rast.


Utdrag från vår välsorterade pärm. En Nyckelring av Psyduck som jag fick av min japanska vän Satoko Yamakita innan hennes familj flyttade tillbaka till Japan våren 1999. Även den finns i säkert förvar i mitt rum.


Reaktioner på nya ICA-reklamen

De håller just nu på och för en diskussion runt nya ICA-reklamen där medarbetarna i butiken blir presenterade till en ny praktikant i slutet av filmen. Praktikanten är mongolid, och medarbetarna möter honom med förvirrade och oroade blickar. Reklamen har väckt starka känslor hos många tittare som skrivit in att den är osmaklig och diskriminerande. Dessa diskuteras i TV4 Nyhetrmorgon idag.

Det ska dock komma en uppföljning där detta missförstånd klaras upp. Tydligen är praktikanten med i reklamfilmen för att ICA är med och sponsrar en show där den mannen, samt andra människor med funktionshinder, är huvudrollerna. Dessutom så är ICA med och sponsrar Samhall som är ett bolag som hjälper människor med svårigheter att komma in i arbetslivet. Antagligen är reklamen så underligt upplagd för att väcka uppmärksamhet. Och de människor som idag tycker illa om reklamen kommer att bli lättade och glada när de ser uppföljaren. Även om de denna vecka kanske i ren protest avstår från att gå till ICA...

Fortsättning följer...
(som sagt i slutet av reklamen)

Inspiration kommer till mig i sömnen

Så nu vaknar jag med stört. Jag har haft hela dagen på mig att skapa en helsides annons för Löplabbet. Och nu, när jag precis kommit till ro och lagt mig under täcket, får jag en idé. Jag har inte fått några idéer på hela dagen. Så det är bara att sätta igång med stört medan inspiration fortfarande finns. Med ögon halvt stängda och kroppen 50 kilo tyngre. Bättre sent än aldrig?

Jag har gjort mycket och ingenting i förkylningsmolnet

När man tar beslutet att spendera dagen i sängen förväntar man sig hinna med en hel del. Jag har zappat fram och tillbaka mellan TV3 och TV4 hela dagen. Jag har druckit 6 stora koppar te. Jag har intervjuat Veckorevyns sex- och samlevnadsrådgivare Hannah Arnhög via mail för en artikel om sexspalter för nästa nummer av Femte Statsmakten. Jag har försökt få tag på Moores sexexpert, den svenska porrstjärnan Puma Swede, av samma anledning utan att lyckas. Jag började fundera på hur jag ska utforma en reklamsida för Löplabbet för skolan. Jag har inte kommit så långt på den punkten. Det blir med andra ord att vakna tidigt och jobba flitigt imorgon. Nu är klockan nio. Nu börjar House. Som jag faktiskt kommit till insikt med att jag tycker väldigt mycket om. Jag gillar House. Jag gillar hans råhet. Han kanske skulle kunna hjälpa mig med min förkylning? Imorgon ska jag inte sitta i sängen med datorn i famnen och TVn påslagen hela dagen. Nu håller jag på och dör av tristess.

Men igår kom jag på plussidan på att jag fortfarande kan prata spanska. Det var ett glädjande besked. Veckans höjdpunkt? Jag älskar spanska. Det är romantiskt. Det finns inget vackrare språk. 


Så här kul var det när jag bodde i Barcelona. Där hade jag aldrig offrat en hel dag för en förkylning. Nu längtar jag tillbaka. Ljuva ljuva stad. Kanske dags att boka en semester dit... igen... 
Nu ska jag sluta klaga om detta via min blogg!! Imorgon är jag frisk!! FRISK!


Facebookanvändning kan ge fängelse - så tänk två gånger innan du puffar någon...

36-åriga Shannon Jackson från Tennessee, USA riskerar 11 månaders fängelse för att hon skickade en "poke" / "puffning" via Facebook till en annan kvinna. Domstol hade tidigare givit Shannon besökförbud mot att kontakta den andra kvinnan. "Åklagaren menade att Jacksons ”poke” var en allvarlig överträdelse mot besöksförbudet." Och Shannon greps av polis. Om hon fälls i domstol riskerar hon upp till 11 månaders fängelse och 17 000 dollar i böter. Mer på: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5948995.ab

Så när folk pratar om att livet på Internet inte är ens "riktiga" liv. Think again. Uppenbarligen är det tillräckligt mycket på riktigt för att man ska kunna få fängelse för det. Och vad funktionen av "poke" någonsin varit på Facebook har jag aldrig riktigt förstått. Kanske är det polisens egna inslag i Internet communityn för att kunna sätta dit människor som försöker bryta mot besöksförbud? Man tror att man bara är lite busig och trycker på poke knappen och sen PANG rusar polisen in i huset med handbojjor och höjda batonger och drar skrattande iväg en till fängelse. "Gotcha!"


Nu har förkylningen tagit mig

Och min röst är som bortblåst. Det spelar ingen roll hur mycket te jag häller i mig. Eller hur mycket honung jag spetsar den med. Kanske är dags att ta fram whiskyn? Ja ja, enligt alla läkare kan jag ju åtminstone inte få svininfluensa nu när jag redan har ett förkylningsvirus i kroppen. Så jag kommer inte att dö på något underligt sätt idag. Men att sitta och kolla på gamla serier på TV hela dagen är ganska trist. Jag borde plugga. Men orkar inte. Host.


Parodi på Svenska Hollywoodfruar (i Sverige)

"Jag äter alltid disktrasa, därför att disktrasor dom har aldrig några rynkor. Och då tänker jag att om jag äter disktrasor då kommer inte jag heller få några rynkor." 


Maria Montazami och Anna Anka är helt klockrena!

Ormen i Paradiset - bloggares förbjudna frukt

Ormen i Paradiset har nu blivit den tredje mest sökta termen på svenska bloggar. Antagligen p.g.a. att människor inte vet vad det betyder. Men nu ska jag försöka reda ut det...

Termen i sig hänvisar till Edens Trädgård och ormen som var det enda onda och förbjudna i hela paradiset. Det blir alltså en biblisk metafor för att människor alltid vill ha det förbjudna. Även om det kanske innebär att de för evigt kastas ut ur paradiset.

Jag har även precis blivit informerad om att det är namnet på en sexblogg som inte längre finns på Internet. Det är antagligen svar på varför termen blev vanligt förekommande från början. Men inte varför den stannar kvar på toppen. Särskillt inte nu om bloggen i fråga inte ens finns kvar.

Men, varför har en sådan metafor slingrat sig hela vägen upp till toppen av www.bloggportalen.se 's topplista? I jämförelse med andra ord och termer så skrivs det inte överdrivet mycket om det (230 inlägg vs 157654 inlägg om sex). Ändå är så många människor nyfikna. Antagligen beror det på att termen känns så konstigt placerad på topplistan att människor klickar på den av den anledningen. Och eftersom människor fortsätter att undra, fortsätter de att klicka, och termen fortsätter att stiga.

Termen i sig fungerar alltså som en orm i blogg- paradiset. Den suktar människor, får dem att vilja veta mer. Precis som ormen sa till Eva: ta en tugga av äpplet och du kommer att få all världens kunskap. Precis så tar bloggläsare en tugga av en förbjuden frukt och tillåter den att sakta men säkert slingra sig upp till toppen som den mest sökta termen av de alla. Och vad den betyder är egentligen helt oväsentlig för dess framgång. Det är fenomenet i sig som är riktigt intressant.


Black-out av .se sajter

Igår när jag kom hem från restaurangbesök gick det inte att komma in på många av alla .se sajter. Blogg.se och MIN blogg var borta. Plötsligt inser man hur beroende man är av vissa Internetsidor. Jag blev helt rastlös och visste inte vad jag skulle göra. Hur kan Internet ha en sådan viktig del i ens liv? Vad gjorde människor förr i tiden egentligen??

Det var egentligen inte meningen att .se sajterna skulle slockna. Det var något som gick fel under ett tekniskt underhållsarbete. De på .SE vet inte vad som gick fel. Men under 20 minuter igår kväll stod Internet, och till synes hela världen, stilla. (http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5948209.ab)

Och om de inte vet vad som gick fel... Kan det då hända igen? Domedagen känns nära. För när Internet sviker i vårat övermedierade samhälle- dör inte då en stor del av våra liv? Igår fick man lite insikt i hur beroende man har blivit av the World Wide Web. Och det var kanske en skrämmande insikt.

- Det snöade precis...

-va?? (jag ligger fortfarande och sover)
-Mmm men det var snöblandat regn och det har slutat nu.

Hmm...

Medan magin fortfarande flödar

Det här är en av de bästa sångerna någonsin. Det är den enda sången som jag någonsin lärt mig att spela på gitarr. Och Stevie Nicks röst är. Oslagbar. När den här låten började spela i lördags reste jag mig från min plats och sprang fram till scenen. Jag var tvungen att vara nära henne. Nära musiken. Ingen kan slå henne med den här låten. Njut.


Idag är en bra dag för oss kollektivtrafikanter

För idag började blåa linjen gå mellan T-centralen och Rådhuset igen. Äntligen, äntligen, äntligen kan jag komma hem utan en massa strul med bussar och långa promenader i vinterkylt mörker om nätterna. Tack SL! För att ni nu har fått mig att inse hur mycket jag älskar tunnelbanan. Nu är jag er evigt trogen.

Jag tycker om nördar

Jag har alltid tyckt om nördar. Science-fiction typen är den absolut ultimata. Jag kan småprata med dem om Final Fantasy och Star Wars i timmar. Och de är så otroligt trevliga och sociala. Så länge som man håller sig till ämnet det vill säga. Då kan de allt. Och de vill berätta allt. Och de vill diskutera allt. Därför var det underbart att jobba på science-fiction mässan med Emma förra hösten. Det var så många härliga typer. Som jag tycker om så mycket så mycket.

Några tjejer i min klass frågade mig då: men är din pojkvän en nörd?
Neeeej, sa jag. Men sen tänker jag efter.

Jo Fredrik, på sätt och vis är du nog lite smånördig. Så där som jag bara älskar. Du är besatt av poliser. Du liksom hoppar upp och ner när du hör en siren eller ser blåljus. Blååååljuuuus! Och sen älskar du schlager. Du kan alla schlagerlåtar och diggar med i Amy Diamond. Och mini popgruppen E.M.M.A har du varit flitigt fan av också. För att inte tala om när du spelar piano. Och lägger ner hela din själ på att lära dig vissa låtar. Nej, du är ingen science-fiction-nörd. Men du är nog en liten nörd på ditt egna sätt.

Det är vi troligtvis alla. Och det tycker jag om. För jag tycker om nördar!


Dagens Triss-skrapare

Det är något otroligt underhållande med att titta på när människor vinner pengar på TV. Man tänker sig så klart in i deras situation. Låtsas att man är dem. Visst blir man då sugen på att köpa en trisslott? Men man vinner aldrig, aldrig. En gång vann mamma faktiskt 1000 kr. Vi köpte nya trisslotter för hela slanten och satt fanatiskt och skrapade. Men det blev ingen vinst....

OCH idag på TV4 Nyhetsmorgon var det en triss-skrapare som varit där och skrapat triss förut! För tre år sedan stod han i TV-rutan och vann 200 000kr. Och idag i Tv-rutan vann han 200 000kr igen! Men alltså. Kan inte jag få lite tur någon gång? Snälla? Okej, jag springer iväg och köper en triss idag. Nu har jag höga förhoppningar om det här!

Kan du skicka en toalettrulle med din dotter, tack?

En flickskola i Irland ber flickornas föräldrar skicka med toalettpapper med barnen. Anledningen är den stora stygga finanskrisen. Pengarna räcker inte till. Nu ska de satsa mer på utbildning och mindre på att gå på toaletten. Kanske att en lektion i knipövning är på sin plats?

Nog för att det är finanskris världen över. Men det här var väl ändå att gå för långt? Och något säger mig dessutom att lärarna på skolan inte själva behöver ta med sig papper...                                       

Mer på: http://www.aftonbladet.se/temautbildning/article5942135.ab

Uppenbarligen kan musikkritiker inget annat än att kritisera

Fleetwood Mac tilldelas 2 plus av Aftobladet. De menar att konserten aldrig blev bra. De har fel. Markus Larsson har fel. De har alla fel. Jag anser att det är en av de bästa konserterna jag har sett i mitt liv. Och jag har ändå varit på en del konserter. Nej. Nu blir jag sur. Men jag tycker om att tycka tvärtemot ibland också. Jag tyckte att de gav allt och lyckades mer än väl. Att tolka från publiken av 40+ :are som stod upp och dansade nästan hela tiden så är jag inte ensam om att tycka emot. För mig var det lika nostalgiskt som jag hade drömt att se Stevie Nicks på scen. Min kära, kära barndomsidol.

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/musik/live/article5939650.ab

Att äta choklad ger samma känsla som att vara kär

Den här helgen har jag spenderat arbetandes på Choklad Festivalen på Nordiska Museet. I Fazers stånd har jag flitigt lagt upp Giesha och Karl Fazer för provsmakning samt sålt pralinlådor och hjärtan. Som tack efter sista arbetsdagen fick vi ta med oss all choklad vi ville. Så mycket som vi kunde bära. Om choklad ger samma känsla som att vara kär kommer jag att sväva på förälskens rosa moln ett långt tag framöver...


´Cause I built my life around you


The Mac is BackStevie Nicks och Lindsey Buckingham. Fleetwood Mac. Konserten var magisk. Och bilderna talar för att platserna var lika så. En lördagkväll på 2,5 timmar förvandlades till en evighet. Jag har aldrig sett ett mer engagerat band på scen. Stevie Nicks röst skär fortfarande ända in i märgen. När hon sjöng Landslide var jag nära att gå under. Och Lindsey Buckingham på gitarr var en av de skickligaste musiker jag någonsin skådat. Trummisen, samt en av grundarna till bandet, Mick Fleetwood, kan inte beskrivas med ord.

Storslaget, magiskt och alldeles alldeles underbart.

Fleetwood Mac ikväll på Globen

Det kommer att bli magiskt att se hela bandet återförenat och på scen. Fleetwood Mac's greatest hits skiva spelas flitigt på stereon hela dagen.


Avgör hudfärg intelligensen hos en sexåringen?

När jag var tio år gammal skrev jag mitt första nationella prov. En av de första uppgifterna som jag skulle kryssa i var vilken ras jag tillhörde. Det var i staten Connecticut, i USA och där för alla skolor statistik över vilka poäng barn av olika etnicitet får på de nationella proven. Det här gäller alltså barn från sex års ålder och uppåt.


Frågan är om så unga barn ens har reflekterat över vilken ras de till­hör? Jag försöker föreställa mig föräldrar hemma vid middagsbordet förklara för sina barn att ”du är asiat”, ”du är svart”, ”du är vit”, ”du är latino”. Det måste finnas några barn som inte vet, vars föräldrar valt att skydda dem från vuxenvärldens fack. Blir de då tvungna att räcka upp handen och låta sin lärare avgöra vilken rastillhörighet de har?


På National Center for Education Statistics (NCES:s) hemsida finns statistik över elevernas provresultat att läsa. Poängen är bland annat kategoriserade utifrån ras och står i tydliga stapeldiagram. Dessa sta­peldiagram visar svart på vitt att asiatiska barn får högst poäng när det kommer till matematik och att vita barn är bäst på ordförståelse. Men avgör verkligen hudfärg en sexårings intelligens?


Den amerikanska statistikbyrån menar antagligen själva att den här typen av dokumentation behövs för att visa hur barn med olika bakgrund har olika förutsättningar att klara skolan. De anser för­modligen att det är viktigt att använda statistik för att anpassa skolan för alla. Att ens hudfärg automatiskt visar på en förbestämd bakgr­und är dock tvivelaktigt. Jag ryser när jag tänker på vad mer den här statistiken kan användas till. Jag ser ett skräckscenario framför mig där en professor står inför en stor publik människor och pekar på stapeldiagrammen och säger ”titta här, vita är den överlägsna rasen, ända från barnsben.”


En skola ska lyfta sina elever. Då tycker jag att statistik ibland kan vara onödig och farlig. Alldeles för många människor väljer att tro blint på siffror. Sanningen är dock att statistik inte förklarar något om omständigheterna runt omkring. Världen kan inte speglas svart på vitt, men ändå gör vi det än idag. Det är något man inte behöver åka till USA för att hitta exempel på.


En utländsk kvinna kan enbart komma in i mediebranschen genom kvotering, förklarade vår lärare för oss. En av oss, en mörkhyad kvinna på första raden, räckte genast upp handen och frågade: Så det är omöjligt för mig att få jobb då? Läraren svarade: Ja tyvärr, om det inte är genom kvotering. Sen fortsatte han sin föreläsning om det svenska medielandskapet. Hon blev tyst. Vi satt i ett rum fyllt med studenter som alla delade en dröm och en längtan efter ett jobb i mediebranschen. Läraren slaktade omedvetet en av dessa drömmar. Det var en av mina första lektioner på JMK.
Publicerade i Femtestatsmakten nr.5 2009: http://www.femtestatsmakten.se
Min första publicerade krönika!


Att sitta på tunnelbanan klockan 2 på en lördagnatt spiknykter är väldigt spännande

Människor pratar så högt att man knappt hör musiken på Ipoden när den spelar på högsta nivån. De skrattar. Åt allt. Och står och sitter på varandra. Plötsligt blir man lätt slagen av en arm som kommer farandes genom luften. Nästa sekund är det någon som ligger och lutar sig mot en. Man kan göra det till en lek att leta antal spyor man ser på perrongerna man åker förbi. En, två, tre, kanske fyra? Och sen kan man skratta lite åt hur ostadigt alla tjejer går på sina skyhöga klackar. Jämförelsevis är jag inte så pjåkig ändå tror jag. Man kan egentligen åka runt på tunnelbanan hela natten och bara titta på människorna. Bara studera hur de beter sig och vilka de är. Uppmärksamma hur blyga de är när de sitter själva men hur högljudda de är i flock. 

Men sen kommer man i alla fall tillslut hem till sin säng där allt är lugnt och skönt och ingen okänd person ligger och lutar huvudet mot ens axel. Då känns det ganska bra att jag beslöt mig för att inte åka tunnelbana hela natten ändå. God natt världen.

7.98kr/hg

0-5ce30adc7176f15402ac94e59cb146dc.png

7.95kr/hg
Billigt naturgodis skapar kaos på Daglivs, Fridhemsplan.


Och vad gör killarna där?

Jag var tvungen att testa en sista gång. Alla dessa killa började att skriva i privata konversationer till mig. Oavsett vad personerna på andra sidan datorn frågade så svarade jag med:

Vad gör du här mitt på dagen en solig dag som denna?

[12:42] <Killen32> 'e ledig har lite semester i dag=) typ söker letar yngre flicka som vill ses typ;) du då
[12:43] <andersson_sot> msn man kan få?
[12:45] <M> Hehe letar nyfikna tjejer;) du då?
[12:47] <KilleN^> vad gör du här själv?

[12:48] <KilleN^> ^^
[12:48] <kille_ensam_23> vet inte

[12:48] <kille_ensam_23> har du msn??
[12:50] <boy> kollar runt lite... du?
[12:53] <ole> letar efter dej

Ja... Kanske att slutsatsen att dra är att chattrum idag handlar om en sak. Att ragga upp potentiella tjejer och ha cybersex med dem? Eller kanske till och med träffa dem på riktigt? Åtminstone den här chattsidan... Nej nu känns det som att jag kan lämna den världen en liten stund och fokusera på att skriva ihop en krönika om det här. Men för den intresserade, logga in på: http://chat.snyggast.se


Vad händer ute på Internet egentligen??

I studiesyfte tänkte jag återuppleva chattsidornas storhetsdagar. Först märker jag att aftonbladet chat är nedstängd sen förra året. De fick in för många klagomål. Så jag sökte efter en ny chattsida och hittade: http://chat.snyggast.se.

Jag valde namnet Nyfiken, men innan jag kom in i chattrummet fick jag meddelande:
"Ditt namn har blivit ändrat från Nyfiken till Fjortis8101920"

Genast börjar tre killar att prata med mig privat. En varnigstext flashar:
"Du pratar privat med XXXX
Tänk på att aldrig ge ut känsliga uppgifter såsom ditt efternamn eller telefonnummer. Ge heller aldrig ut nakenbilder på dig själv då dessa sprids över hela internet. Detta gäller även för cam!"

Och hur lång tid tar det innan ämnet kommer in på sex?

[12:24] <Charmtroll> hallå där! Du kanske gillar rollspel?

[12:26] <Fjortis8101920> kanske...

[12:26] <Fjortis8101920> vad tänkte du på?

[12:28] <Charmtroll> vilka roller? favoriten är väl kompisens nyfikna lillasyster, men jag är öppen för förslag

Helt obefogat grips jag av panik och stänger ner fönstret. Hur vågade jag någonsin det här när jag var yngre?


Ronny Svensson ger inte Fem Solar till vad som helst

Men denna morgon skedde det otänkbara. En film hade berört honom så pass djupt att den tilldelades hela fem solar.

Soraya M
En film om en Iransk kvinna som blev stenad till döds under 80-talet i en liten by uppe i bergen för att hon var en "dålig" fru. Filmen baseras på en sann historia. Efter att ha fött sju barn och utstått misshandel och otrohet i över 20 år av sin man förälskar han sig i en 14-åringen. Men han kunde bara ha en fru. Därför beslöt han sig för att göra sig av med Soraya genom att anklaga henne för otrohet, trots att hon var helt oskyldig. Hon blev dömd till döden genom stenkastning i byns domstol.

Enligt Ronny Svensson var filmen så skakande att de satt kvar i biosalongen långt efter eftertexten slutat rulla. En fruktansvärd historia som måste ses. Särskillt för att den inte försöker smuttskasta en religion, utan för att den berör ett problem som grundar sig i vissa människors mörka idioti.

En film som jag måste se. Trots att jag vet hur mycket jag kommer att hata att sitta inne i biosalongen under tiden.

Mer av Ronny Svensson: http://ronnysvensson.nyhetsmorgon.tv4.se/

Snuvig på språng är bästa vaccinet?

Veckans lärdom:
*Det är bra att jag är lite förkyld. Då kan jag inte få Svininfluensa.

*Om jag känner mig för snuvig så kan jag köpa en näskanna. Jag ska undvika nässpray för jag kan bli beroende av den och föstöra näsans naturliga försvar.

*Att jag tränar trots att jag är förkyld är kanske bra?!?! Då kommer jag förbli förkyld och INTE få svininfluensa. Kanske fungerar det bättre än vaccin?

Svinen ligger fortfarande och lurar i mossen?

Idag kommer de första vaccinen mot Svininfluensan till Sverige. Den omfattande vaccinationen av hela landet kan därför genomföras. MEN plötsligt så är det bara hälften av alla svenskar som fortfarande är intresserade av att vaccinera sig enligt TV4 Nyhetsmorgon. 60% enligt Aftonbladets studie. De flesta menar antagligen på att i takt med att mediaskrämseln la sig, så försvann även den egna skräcken för att bli sjuk.

Men, kan det fortfarande vara farligt? Läkare menar att anledningen till att inte fler smittats ÄN är att det varma höstvädret ledde till att vanligt förkylningsvirus spred sig istället. Och man kan inte ha två virus samtidigt. Men i takt med kyla och kallare väder kommer svinen att sakta smyga fram och bita fast i oss.

Enligt Aftonbladet: "Vi lever sannolikt i ett förrädiskt lugn just nu. Så fort vädret slår om och det blir torrt och kallt ute räknar experterna med att smittspridningen tar fart igen – i november, december eller januari".
Läs mer på: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5929268.ab

LÄRDOM: Media tappar förtroende när de håller på och skriker och stånkar om att vi alla kommer att fara illa och dö, när sedan ingen knappt blir sjuk. EN person har dött i svininfluensan i år. Ca 100 personer har dött i "vanlig" influesa. Jag tror inte längre på den. Jag tror inte på de små skära grisarna. Jag tror att de är påhittade. Och det är tidningarnas skrämselpropaganda som får mig att tveka. Men om det sen visar sig vara lika hemskt som löpsedlarna i september antydde på... Då kanske det redan är för sent för alla de svenskar som börjat tvivla och avsäger sig vaccinet?

Ropa inte varningar förrän vargen verkligen anlänt. Annars kommer ingen tro dig när vargen, eller svinet, verkligen är här.Lilla Capri på Hantverkargatan

Rekommenderar jag varmt. Ikväll avnjöt jag citron- och lax pasta där. Fredrik åt en parma och parmesan pizza. Italiensk mat är det godaste som finns en kall höstkväll. Personalen var bland det trevligaste jag har stött på. Och en rätt kostade ca 120kr. Varma, varma rekommendationer som sagt.


Låt publiken avgöra hur pass bra ditt förhållande är!

D-day: Dessicion day. På Tyra Banks Show (herregud Emelie, nu får du ge dig).

Idag handlar det om tjejer som undrar om de ska fortsätta vara tillsammans med sina pojkvänner eller inte. "Maybe there is someone better in bed?" inleder Tyra med.

"Yea, guys think they can have sex all the time. But there is no connection anymore. I am high matience. I need money. Sometimes I wonder what it would be like to be with someone who can afford me." förklarar första gästen. "But like I do love him. I love him. This is the first guy that I actually never cheated on."

Wow, girl power...

Publiken ska hjälpa tjejerna att avgöra om de ska göra slut med sina pojkvänner eller inte i slutet av programmet. Då kommer jag inte sitta framför tven. Nu går jag ut.

Han är världens starkaste barn

2-3 timmar om dagen, 5 dagar i veckan. Så ofta tränar rumänske Giuliano Stroe. Han är fem år gammal. Och världens starkaste barn. Han kan göra 140 armhävningar. Något som inte ens Arnold Schwarzenegger klarade i sina glansdagar. När han inte tränar menar pappan att han är som vilket barn som helst.

Eller?

– Jag kallar honom "lille Hulken", säger hans pappa till Aftonbladet.
Läs mer på: http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article5921908.ab


Smör ger bra syn

Farfar berättar med stor inlevelse om åren under kriget. Det var så viktigt att få tag på smör. Det var bra för ögonen, för synen.

"Jag tyckte aldrig om smör, jag brukade inte äta det. Och det är ju sant att jag alltid har haft dålig syn" säger farmor.

"I Danmark så hade de smörbrist under kriget. Det föddes jätte många blinda danska barn. Mammorna kunde inte äta smör när de var gravida," berättar farfar.

Jag tittar frågande på dem båda två. (Jag kanske kan titta på dem just för att jag alltid har tyckt om smör?). Jag har aldrig hört talas om det här förut. Smör bra för synen?

"Men tror ni på det här då? På riktigt?"

"Det kanske är en skröna. Men det var vad alla sa när vi växte upp." Farfar blir lite fundersam.

"Nej, det är på riktigt. Det vet jag!" svarar farmor bestämt. "Smör ger bra syn"

Men vissa saker förändras aldrig


Låt mig vara lite konservativ, snälla?

Mitt älskade Star Bar. Jag har hängt där i fyra år. Onsdagar har inneburit karaoke så länge som jag kan minnas. Och det har varit kärlek i lokalen. Det har varit underbart sunkigt. Ibland kan sunkigt översättas till just kärlek. Stället hade slitits av så mycket människor. Spår av ett långt och lyckligt förflutet. Mitt underbara, underbara Star Bar.

Sen sakta men säkert kom förändringen...

Först bytte de ägare. Sen bytte de namn till Johnnys. Sen började de göra om lokalen. De bytte golv och väggar. De målade allting vitt. De målade över väggmålningen av leende människor som satt och drack öl. En målning som prytt den bakre väggen i lokalen så länge någon kan minnas. Sen beslöt de sig för att få dit ny publik. Ut med de gamla, in med de nya. Inga mer slitna äldre män. Inga förortskids. Inga sunkigt klädda människor. För de passade inte in i den nya lokalen. Nu skulle det bli lyx á la Stureplan på den lilla krogen. Men jag var trogen. Jag stannade kvar.

Och sen ikväll... Ikväll kom sista slaget. De har bytt ut vår karaokevärd. Ingen mera Fluff. Istället kom en Marie från något billigare bolag som spelade Britney Spears låtar i pauserna. En kvinna som lät sitt egna gäng sjunga. Alla var jätte duktiga. Det handlade inte om att vara sunkig, sjunga för att det är skoj och göra bort sig lite. Det handlade om att vara proffs. Ingen Fluff...

Nej. Jag har givit Star Bar fyra års onsdagar. Nu finns inte Star Bar längre. Är det dags att kasta in flaggan?

Tyra lovar att min blir SMAL av en kräm!

Okej efter det här lägger jag ner mina hysteriska utbrott mot Tyra Banks. Ni kanske undrar varför jag tittar på hennes program när jag ändå bara stör mig på henne? Eller hur jag orkar bli irriterad varje dag? MEN. Det råkar vara som så att jag älskar att störa mig på Tyra Banks. Lika mycket som många andra älskar att störa sig på Anna Anka eller Kissie. Jag tycker att det är det mest underhållande programmet på TV på sätt och vis. Tyra Banks Show. Och idag... Idag talar Tyra om hur kvinnor ska få bättre självkänsla...

MAN SKA köpa NIVEA MY SILHUETTE CREAM (nej vaddå smygsponsrat av Nivea?)
Förutom att ta bort celluiter så blir man smal! Ja man blir faktiskt smal av denna kräm, det lovar Tyra. 
Nivea har till och med en egen Fitness Coach. Hon berättar för oss att Nivea alltid varit ledande när det kommer till hudvård.
Man får finare siluett.
"A WHOLE NEW BODY",
lovar Tyra och hennes gäster.

Igen... Är detta avsnitt kanske "smyg" sponsrat må tro? Eller kommer jag bli skit snygg om jag köper en Nivea produkt? Inte skulle Tyra ljuga för oss?


Får busschafförer någon utbildning alls?

Jag frågar mig själv det ibland. Allt för ofta känns det som att bussarna tvärnitar så att man nästan flyger tre meter åt alla håll. Man måste alltid, alltid vara på sin vakt när man sitter på en buss. Annars kanske man hamnar på golvet eller med några utslagna tänder mot räcket...

Inte för att alla busschafförer kör dåligt... Men jag tycker att fler än vad som bör vara acceptabelt gör det! Om jag ville åka berg-o-dal-bana hade jag köpt ett åkkort på Grönalund och inte ett SL-kort.

Nu har du lyckats igen Tyra Banks!

Idag handlar Tyra Banks Show om Lindsey. En tjej som är sjukligt avundsjuk. Hon hatar allting med sig själv och önskar ständigt att hon var någon annan. Hemma har hon en "burn book" där hon har bilder på massa männikor från hennes klass. Under varje foto har skrivit ner personernas dåliga egenskaper som: finnig, elefantben, anorektisk, planka osv. Nu sitter Lindsey bredvid Tyra Banks och berättar om hur dåligt hon mår och visar upp boken. Hon gråter för att hon skäms. Tyra har bjudit dit en av tjejerna som Lindsey har skrivit massa hemskheter om i hennes "burn book". Nu ska hon konfortera henne. Hon säger att ingen skulle bry sig om hon dog. Lindsey blir ännu ledsnare. 

Och varför ska Lindsey med det dåliga självförtroendet plågas på nationell tv? Det är en fråga som enbart fröken Tyra kan svara på...

För att det är så roligt att betala mer pengar!

Jag kan inte hjälpa att undra om Aftonbladet inte är lite vinklade när de skriver nyheter på det här sättet. Rubriken ligger högst upp på Aftonbladet.se just nu. Det känns nästan lite som en parodi på hela vänsterblocket när de visar de leende partiledarna och språkrören över de "glada nyheterna". Varför vinklar Aftonbladet det så här? Bilden konnoterar giriga människor som vill ha DINA pengar. Verkligheten är att de kanske vill ha ett mer jämställt samhället.

För den som faktiskt öppnar upp artikeln och läser vad det faktiskt handlar om: 
*Pengarna behövs enligt partiet (V) för att skapa jobb och för ökad trygghet och rättvisa.
*Miljöpartiet (MP) prioriterar satsningar på jobben, klimatet och försäkringslösa i sitt budgetförslag.

Det handlar alltså om förbättringar i samhället. Och oavsett vilka politiska åsikter jag har tycker jag att det är fel när en tidning försöker "lura" läsare på det här sättet. De ironiserar. För det är väl antagligen ingen som faktiskt vill betala mer pengar i skatt. Men det är troligtvis många som hoppas på ett mer jämlikt samhället. Det finns en skillnad.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5911907.ab


När livet blir en karusell som bara går runt, runt, runt

Sova, äta, plugga, springa, plugga, äta, plugga, träffa vänner, äta, sova.

Jag sneglar lite på "schemat". Nu har jag sovit, ätit och pluggat. Då är det alltså dags att gå ut och springa! Vad hände med spontaniteten i livet?

Livet utan Anna Anka

Nu tog programmet slut. Och Anna visade sig väl ändå ha en själ i detta avsnitt? Eller är jag den enda i Sverige som ser förbi den hårda fasaden? Igen, allting handlar om provakation. Hon provecerar till den grad att människor hatar henne. Egentligen tror jag inte att hon står för allt som hon säger. Men genom att ta åsikter ur kontext kan de lätt misstolkas. Ex. det kända citatet om att man ska suga av sin man varje morgon har hon i efterhand i intervjuer förklarat att hon menade att det är klart att man måste ge och ta i ett förhållande.

Jag vet inte om det är hennes list som har gjort henne så känd, eller om det är dokumentärfilmarna som har valt att vinkla henne på ett underligt sätt. Hur som helst är hon känd idag. Och nästa vecka verkar ett specialinsatt program med "never before seen scenes" sändas. Men efter det. Kommer Anna Ankas provocerande uttalanden hålla henne kvar högst upp på kändistronen eller kommer hon som höstlöven skifta färg och sakta men säkert falla mot marken? Tack för denna tid Anna. Du har varit en otroligt spännande fenomen att studera.

Det underbara med hösten

..är ändå att man kan gömma sig i en oändlig halsduk och gå runt och mysa i den en hel dag på stan. Nästan som att sitta insvept i en filt hela dagen. Mmmm

Jag är långt ifrån en vinexpert... MEN!


Men denna vita flaska, Rudolf Müller, Riesling Auslese från Mosel tilltalade mig något otroligt. En flaska kostar ynka 69kr och smaken är underbart söt och härlig. Om man tex gillar cider men känner mer för vin är det här ett mycket bra alternativ. Och med procenthalten på 8,5% så kan man med gott samvete unna sig ett extra glass! Det har varit vi två de senaste två lördagarna...

Världens mest osmakliga godis?


Så... tuggummin som föreställer en kamels pungkulor? Finns det folk som köper dessa tuggummin för att förpackningen gör dem lite sugna? Kanske något för de tjejer och killar som inte fick något ligg i helgen? Man kan hålla på och pilla på de här kulorna istället för att ha sex. Det är väl ungefär samma sak? Eller är det bara otroligt osmakligt?

Näskannan och jag

Efter att ha hört låten The Story med Brandi Carlile 74 gånger på rad samtidigt som jag parallellt suttit och läst studier om nästäppa, nässpray och näskannor så är jag färdig. Nu har all denna kunskapen komprimerats till två A4 på Word. Och plötsligt är jag expert på ämnet Nästäppa.

I Sverige är det vanligaste hjälpmedlet mot nästäppa att använda sig av nässpray. Men om man använder nässpray mer än tio dagar (tio dagar som kan vara utspridda över flera månader) så kan man utveckla kronisk nästäppa. Ämnen i nässprayen försvagar näsans naturliga försvar och hindrar därför näsan från att på egen hand dämpa svällande som uppstår vid exempelvis förkylning och allergi. Man bli beroende. Utan att förstå varför. Nässprayen gör en sjuk.

Så, tror jag nu på näskannan? Trots att det inte har genomförts många omfattande studier om användandet av näskanna eller nässköljning (troligtvis för att det anses vara ett alternativ till modern medicin) så väljer jag att köpa det! Av de forskningsstudier som har genomförts visar resultaten på att användare av näskanna är friskare och mindre sällan behöver uppsöka läkare. Dessutom känns det tryggare att skölja näsan med ljummet vatten och salt än att spruta i mediciner som svider och smakar äckligt.

Med andra ord kommer mitt nästa stora köp att bli en näskanna:) Billigare, säkrare och naturligare än att använda sig av nässpray!


Och detta trots att det ser till synes oattraktivt ut att göra. Men man blir väl desstu snyggare när man slipper röda irriterande sår under näsa efter ständigt snytande ändå?

 


Jag befinner mig i en pluggbubbla

Min text om näskannan och nässköljning ska vara klar om tre timmar. Den är inte precis i närheten av klar nu. Varför är det så himla enkelt att skjuta på uppgifter till sista sekund? Nu stänger jag öronen till omvärlden och skapar totalt fokus på texten fram till lunch...!

... ... ... roligt ... ... ...

Dagens stora förälskelse

Den enda låten som har spelats idag. Sedan tidig morgon till sen kväll. Jag är trollbunden. Inspiration får jag tacka Idol för. Njut nu av Brandie Carlile med The Story...

Fy dig vidriga bostadsmarknad!

Det enda jag kan tänka på är att flytta. Till Lägenheten. Den med stort L. Den som tar mig med storm och sweeps me off my feet. En harmonisk liten plats där allting plötsligt är ens eget. Ett eget hem. En egen oas att kura ihop sig i under en varm filt och filosofera om den oändliga världen utanför. Men du min kära Lägenhet verkar inte vilja vara inom räckhåll...

Stockholms Bostadskö har jag stått i under 4 år nu. Det bästa läget jag verkar kunna få ett första handskontrakt i är Jordbro i Haninge. Vill jag bo i ett industriområde? Är det vad jag förtjänar efter 4 lojala år?

Andra handskontrakt som annonseras ut över blocket tar sjukliga hyror. Det är näst intill skamligt.

Studentbostadskö ställde jag mig aldrig i... Nu är jag färdigstuderad om bara lite mer än ett år. Jag kommer inte hinna få en lägenhet på den tiden.

Då återstår det att köpa en lägenhet. Då kan man få precis vad man drömmer om utan att någon annan bestämmer. Men priserna är sjukliga. För tillfället går utropspriserna upp ca 40-50% under budgivningen i Johanneshov och Hammarbyhöjdsområdet. Priserna börjar på ca 1,2 miljoner i de delar jag vill bo i i Nacka, men de går upp till 1,5 miljoner. Lägenheterna i stan. Ja, de vill jag knappast beröra...

Så du min kära Lägenhet. Jag är redo. Ge mig ett tecken. Visa dig för mig. Jag behöver en uppenbarelse. Och en gnutta tur tror jag. För att lyckas hitta Dig. 

"Jag har lärt mig att spela Hallelujuh för dig"

Pianotonerna strömmar ur genom telefonluren. Jag blundar och föreställer mig att jag sitter bredvid honom. Följer hans händers varje rörelse när de flyger över de svarta och vita tangenterna. Jag blir varm i hela kroppen. Och tårar börjar långsamt smyga sig fram i min ögonvrå. Jag älskar honom.

In i dimman?


Götgatsbacken kl 00:15 på väg mot Ljunggrens en kylig lördagkväll. Alla har på sig milshöga klackar som slår bestämt mot trottoaren. Jag går stadigare fram på plattare sulor. Ändå är jag nästan kortast. Nu blir jag jätte kort känns det som. Men stadigheten i fötterna vinner ändå. Jag är usel på att gå i klackar...


Stockholm en lördagnatt

Det är spännande att se hur Stockholm förvandlas till en helt annan plats på natten. Människor är vanligtvis så tysta och timida. Plötsligt blir de översociala. Och sociala människor är alltid trevligt. I rätt mängd åtminstone. Jag fick uppleva ikväll, som många andra kvällar, att de personer som söker sig till krogen After i Gamla Stan är av en klass för sig. Man kan sitta och prata själva en stund. Sen plötsligt dyker det upp människor. Det kan vara gamla klasskamrater eller ett konstigt gäng från Gävle. Det som alla delar är just denna översociala förmåga. Varifrån kommer den? Hur blir de vanligtvis tysta, försiktiga och skygga Svenskarna plötsligt pratglada? Alkholen är antagligen svaret. Men det är sorgligt att det är just alkohol som behövs för att folk ska ta ögonkontakt i denna stad istället för att i total tystnad sitta och stirra ner i marken på tunnelbanan. Skrämmande nästan. Vad vore Sverige utan sin sprit? Tyvärr är det den frågan som ekar högst i mitt huvud denna lördagsnatt. Och tyvärr är nog svaret en ganska tyst, timid och försiktig verklighet. Inte skrämmande nästan förresten. Det är skrämmande. Punkt slut.

Det är bra med övertydlighet


T-centralens tunnelbaneperrong

Varför valdes Camilla som wildcard av juryn?

Att hon gjorde bort sig i torsdags var antagligen hennes räddning.

Om de ändå bara hånar henne och säger att hon är alldeles för mycket schlager, varför får hon vara med? Antagligen beror det på att öka tittarsiffrorna. Att Camilla hörde fel namn ropas upp i torsdags kanske inte hela Sverige uppmärksammade. Men när Aftonbladet och Expressen som hungriga gamar kastade sig på storyn och har tillgängliggjort klippet för hela nationen så är det klart att man börjar hajja till. Hela Sverige gapar av skratt och av förskräckelse. "Stackars flicka". När denna stackars flicka sedan mot alla odds röstas vidare som wildcard och får ytterligare en chans. OCH dessutom blåser den chansen totalt enligt juryn som hånar henne. JA då kan man ju inte hjälpa att undra om det här bara är ett trick för att öka tittarsiffrorna. Nu blir plötsligt även de som inte följt Idol intresserade av om denna lilla Camilla kan ta sig långt trots juryns hårda ord. Nu vill vi skydda henne. Och då kommer vi att rösta på henne. TV4 kommer att dra in mer pengar. Och Idol kommer att bli mer omtalat. Det är min teori.

Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article5897328.ab


Dracula och Cinemateket

Ett medlemskap på Cinemateket kostar 80kr per år. Då får man tillgång till 2-4 filmer dagligen på biograf Sture och Filmhuset för 40kr styck. Olika klassiker från 30-talet och framåt kan återigen avnjutas på bioduken. En av de första filmerna jag och Lizzy såg efter det att vi förra hösten skaffade medlemskap var Dracula (1931). Att se en gammal klassiker på bio blir som att färdas bakåt i tiden. När Dracula (Bela Lugusi) träder in på scen träder vi in i en annan värld. Luften fylls med Draculas djuriska behov. Och när han tar en kvinna i sina armar. Passionerat suger blod från hennes nakna hals. Då blir plötsligt hennes död i hans armar mer erotiskt än sex. Magi som bara finns på bio...


Förkylningen kryper sakta men säkert fram genom savananen...

..Och när man minst anar det så PANG. Den sätter sina sylvassa tänder i ens hals. Blodtörstigt dricker den all ork från ens kropp så att man lämnas som ett övergivet kolli. Och snoret rinner. I floder. Ögonen är matta och trötta. Och man nyser. Nyser jordbävningar för kroppen. Och PANG förkylningen går till anfall igen. Nu på en av dem man håller allra allra närmast. Och medan man ligger där orörlig och förlamad i sängen suger den ut all kraft från alla man kommit i närheten av. Alla man älskar. Och hela världen stannar upp. Ja.. Nu är det nog dags att börja klä sig lite varmare. 

Dalí och hans funderingar

Dalí ska ha hävdat att det är vår hud snarare än vår själ som speglar oss bäst.

Dalí målade ofta stekta ägg i sina tavlor. I sin självbiografi "Salvador Dalís hemliga liv" funderade han över äggens förekomst i målningarna och knöt dem till fantasier kring att återvända till den mjuka, varma livmodern. Och vem längtar inte efter en varm och härlig livmoder en kall dag som denna?


Sleep 1937


Mormor och Plåtasken

Min mormor har en plåtask. Den tar hon fram ibland och visar mig. Fylld med kärleksbrev som börjat gulna med åren. Breven nästan hoppar ut när hon öppnar locket- så full är den. Sen börjar hon läsa. Det är brev från oändligt många män. Vissa hon kände. Vissa som hon bara träffat hastigt. Någon osalig själ skriver:

Majsan, jag kan inte sluta tänka på dig. Jag går till dansen bara för att se dig. Låt mig bara kyssa dig en gång. Det är det enda jag begär. En kyss från dig.

Och sen finns det brev från hennes vänninas man:

Du är som en fjäril som flyger fritt igenom skogen. Ingen kan fånga dig men alla vill ha dig.

Min mormor var en riktiga mantjusare när hon var ung. Det är hon förresten än. Varje gång någon av mina eller Tims killkompisar kommer i närheten ska hon börja dansa med dem. "Så här dansar man!" tjuter hon till med ett leende som täcker hela ansiktet.

Men Emelie, säger hon med allvar i blicken medan hon fortsätter bläddra igenom bladen, Du får inte tro att jag legat med alla de här männen. Det skulle jag aldrig göra. Jag kan inte rå för att alla män alltid har älskat mig. Det bara är så.

If you don't like feminisim...Besök Café String på Bondegatan.


Torsdagen från den lite ljusare sidan


Livet med världens vackraste Isabelle på mysiga Café String på Bondegatan är ett väldigt bra liv.

Och med finbesök av fagra Mica kanske det till och med blev den bästa torsdagen på länge?


"Titta på Människorna du möter" sa pappa

Jag tittar på människorna på bussen. Den är full. Bara en person ler. Resten tittar surt ner i marken eller ut genom fönstret.

Jag mimar alltid med alla låtar på min ipod när jag åker buss eller går på stan. Jag förställer mig att jag är huvudsångerska i en musikvideo. De omkring mig föreställer sig antagligen att jag är lite knäpp.

Utseende är inte en enkel fråga när man är liten

När jag kom tillbaka från USA skulle jag börja i 8an. De senaste fyra åren hade hela mitt liv roterat runt skola, familj och kompisar. Utseende var ingenting som jag reflekterade över. Det var liksom inte viktigt för mig. Någonstans inombords hade jag fått för mig att svenska tjejer inte brydde sig om smink, utmanande toppar eller nagellack. Jag predikade om Naturlig Skönhet i Sverige för mina vänner i USA. Sen flyttade jag hem...

ALLA mina gamla vänner bar smink. ALLA hade stringtrosor på sig. Jag var 14år, småfinnig och bar vanliga bomullstrosor. Jag visste knappt vad en stringtrosa var.

Jag hyrde film med Linnea och Ewelina den där första sommaren. Det var någon sexkomedi av något slag. Ord som sperma och runka upprepades gång på gång. Jag förstod ingenting. Jag frågade mina vänner. De skakade mest på huvudet och sa, men vaddå? Det vet du väl? Ingen förklaring kom...

Det dröjde inte jätte lång tid innan jag gick och köpte min första kajalpenna. Snabbt blev jag beroende av att bättra på sminket varje rast. Det dröjde inte länge innan jag också gick och köpte stringtrosor som jag tyckte var jätte obekvämma, men alla andra hade det ju! Det dröjde inte lång tid förren jag hade bra koll på allt som handlade om sex mellan himmel och jord. Nej det dröjde inte lång tid innan jag anpassade mig till den svenska tonårskulturen.

Men någonstans inom mig drömmer jag fortfarande om den där svenska naturliga skönheten...

JohnnysTillåt mig att ta död på en fördom. Karaoke betyder inte fulla människor som sveper öl efter öl för att våga ställa sig på scen och göra bort sig. Det handlar inte bara om sunkiga hak och sunkiga gäster. Karaoke handlar om att bli en stjärna. Det handlar om att få uppleva att stå på scen. Att låta sången bli det enda viktiga i livet under en kväll. Det handlar om att vara med människor som är så underbara att man spruddlar av glädje bara genom att se dem. Det handlar om att tillsammans peppa varandra och våga ta för sig. Alla är olika bra på sång. Alla är olika bra på att uppträda. Alla dricker olika mycket. Men när vi är tillsammans allihopa. Då är vi oslagbara.


Dagens huvudfokus är...

Denna dag kommer att handla om Näskannor. Uteslutande. Vad är en näskanna? Fungerar den? Det ska jag ta reda på idag! Kanske till och med ringa och fråga fina Linnea som fick en av oss när hon fyllde år! Men som hon troligtvis inte vågat använda än...


RSS 2.0
Media och Journalistik