Jag är smart därför att jag började spela TV-spel som 6-åring

Det var en enormt stor födelsedag för mig. I det största och underbaraste paket jag sett fick jag ett Super Nintendo av pappa. Med stor sannolikhet beror det på att min pappa är barnsligt förtjust i spelmaskiner av alla dess former (han har bland annat letat efter, hittat och köpt det flipperspelet som han spelade på varje rast under sina fyra år på gymnasiet).  Och nu var jag, lilla 6-åriga Emelie, stolt ägare av en helt egen TV-spelskonsol och ett Super Mario spel. Jag blev riktigt bra på spelet. Jag klarade alla banor utan problem. Pappa däremot, han hade det lite svårare. Han satt uppe på nätterna när jag och min lillebror låg och sov och övade. Det spelade ingen roll- vi vann ändå.

Idag skriver Aftonbladet om en studie som visar att personer födda på 80-talet eller senare är smartare än sina föräldrar. Anledningen är med stor sannolikhet TV- och datorspelandet som lär ut logiskt tänkande. Spelen gör att man har lättare för vissa typer av snabb problemlösning. Varje generation gör bättre ifrån sig än tidigare generationer på IQ-test.

Med andra ord är det kanske obefogat att förbjuda sina barn att spela TV- och datorspel som förälder, om man nu inte vill hindra deras utveckling det vill säga? Jag är, så här 16 år senare, fortfarande helt besatt av TV-spel även om ett hektiskt skolschema och extrajobb hindrar mig från att spela ofta. Efter Super Nintendo (som jag självklart fortfarande har kvar) blev Playstation och Final Fantasy spelen självklara favoriter. Final Fantasy går, enligt mig, under kategorin strategispel, och jag har i timmar suttit och spelat det om nätterna under min uppväxt. Är det därför jag alltid har haft det lätt för mig i skolan?

Så finaste pappa, jag har högre IQ än dig och jag är bättre på Super Mario än dig. Men det finns en sak som jag aldrig kommer att bli bättre än dig på, och det är ditt flipperspel. För om Super Mario har givit mig ett logiskt tänkande, så har "Jumping Jacks" givit dig blixtsnabba reflexer.


Kommentarer
Postat av: olatidman

HAHAHAHA klockrent

2009-11-26 @ 19:16:40
URL: http://tidman.blogg.se/
Postat av: olatidman

sv: tack!!! va kul att någon fattade vad jag menade med mitt inlägg:)

2009-11-26 @ 19:37:50
URL: http://tidman.blogg.se/
Postat av: Petter-Nicklas

Oj, då har vi nog förklaringen till min bristande hjärnaktivitet där. Uppvuxen utan några andra spel än kottarna i skogen som vi lekte krig med. Eller något sånt.

2009-11-26 @ 19:47:37
URL: http://antistorbloggare.blogg.se/
Postat av: Lizzy

IQ:n har ökat i flera generationer före tv-spel. Av samma anledning som vi har blivit längre. Vår kost är helt enkelt bättre nu för tiden.

2009-11-26 @ 20:05:02
URL: http://lizzey.blogg.se/
Postat av: Petter-Nicklas

Ja, gurkskivor gör ju verkligen underverk för vikten. Det är ett rent under att inte världen består av denna mirakelkonstallation. Hur kan man överleva utan gurka? Hoppas att du inte tog illa upp av att jag kopierade in din kommentar, la in en länk till dig också. Tyckte det var bra skrivet!

2009-11-26 @ 20:14:52
URL: http://antistorbloggare.blogg.se/
Postat av: Emelie

Bra kost är antagligen inte den enda anledningen. Det krävs stimulation för hjärnan också.

2009-11-26 @ 20:32:54
URL: http://fageln.blogg.se/
Postat av: NuYu

Helt rätt. Har man tur lyckas man även få tag i ett spel som inte enbart lär upp ens logiska tänkande, utan bjuder på känslomässigt djup, tankeställare och ett redigt leende.

2009-11-26 @ 23:06:38
URL: http://skymningsbloggen.wordpress.com/
Postat av: Lizzy

HAHA! Jag var tvungen att googla det här med IQ, så råkade jag stöta på det här: "High IQ Children Become Vegetarian Adults". http://www.medicalnewstoday.com/articles/59220.php

Det du Emelie ;)

2009-11-27 @ 08:14:02
URL: http://lizzey.blogg.se/
Postat av: Emelie

HMMM, den fajten orkar jag inte ge mig in på:p men då kan vi ju dra slutsatsen att tv- och datorspelare blir vegeteraianer! Haha, smått sarkastiskt där

2009-11-27 @ 08:16:53
URL: http://fageln.blogg.se/
Postat av: Caroline

Hm, jag spelade väl lagom mycket TV-spel, kanske är därför jag är lagom smart då :) Men jag är kisskass på strategispel. Är bäst på spel som Super Mario och andra plattformsspel :)

2009-11-27 @ 13:57:00
URL: http://marycaroline.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Media och Journalistik