Om man berättar att man blir mobbad så blir det bara värre

Idag skriver Aftonbladet att 50 000 barn känner sig mobbade i skolan, men förra året gjordes trots det bara 500 anmälningar. Det är skolans plikt att säkerställa att barn känner sig trygga i en säker miljö, om ett barn berättar att det blir mobbat är skolan skydlig att agera direkt. Undersökning rör elever i årskurs 4-9.

Jag tänker tillbaka på högstadiet. Det gick lätt att urskilja vem i klassen som var lite utanför, lite "mobbad". Vi kallar eleven för A. Föräldrarna till elev A valde att agera och ett samtal anordnades mellan A, A:s föräldrar, mobbarna och mobbarnas föräldrar av skolan. Men problemet löstes aldrig. Det slutade med att mobbarna berättade för hela klassen att A var överkänslig och tvungen att dra med sina föräldrar på samtal. Jätte töntigt. Så situationen blev bara värre för A. Alla visste att det var fel någonstans, men det var svårt att tala om, och vi var ju så unga och förstod inte riktigt allvaret.

I ett annat fall var det en elev som blev mobbad till den graden att den (vi kallar eleven för elev B) slutade gå till skolan. Skolan reagerade inte så kraftigt. Förstod inte riktigt problemet. Elev B slutade i skolan och började istället att plugga på distans för att inte behöva träffa mobbarna. Är det att lösa problemet?

Det är ett otroligt svårt problem det här med mobbing. Att studentgruppen Friends finns är jätte bra och jag tror att många fall av mobbning kan lösas elever emellan. Men någonstans kvarstår problematiken: Det finns en risk att allt bara blir värre om man väljer att anmäla. Så ska man leva i tystnad? Eller ska man tala och riskera att bli ännu hårdare drabbad? Att 50 000 elever känner sig drabbade är skrämmande. Något behöver göras för att hjälpa dem. Självförtroende byggs trots allt upp i tonåren och om man känner sig rädd och kränkt då finns chansen att man blir tyst och osäker resten av livet.


Kommentarer
Postat av: Anita Wallstedt

VÅGA SE OCH HANDLA!

Det sker grov mobbning mot elever i skolorna. Det finns även lärare som mobbar elever.

Men roten till det onda är vi vuxna som är barnens

förebilder. Det sker många grova kränkningar från

rektorer emot lärare. Barnen ser och iakttager allt

ifrån åskådarläktaren. Elever tar efter oss vuxna.

Nu är det dags att lyfta vuxenmobbningen i arbetslivet. Det måste tillsättas en ny strafflag.

Det som sker är brottsligt att kränka, trakassera,

förtala och social utstötning. Det är ett brott

emot våra mänskliga rättigheter! Upp till kamp för

att få ett slut på dessa ILLGÄRNINGAR OMGÅENDE där

vi kan starta en ANTIMOBBNINGSKAMPANJ I SVERIGE!

Anita Wallstedt, Kolmården.

Postat av: Lizzy

Jag tycker att man ska börja arbeta mer med forskningsbaserade metoder mot mobbning. Att Friends vill förebygga mobbning är väl fint av dem, men tyvärr så är inte deras metoder utvärderade. Huvudsaken är ju att mobbningen minskar och för det så behövs metoder som faktiskt funkar.

2009-11-24 @ 20:38:54
URL: http://lizzey.blogg.se/
Postat av: Emelie

Att mobbning förekommer även i arbetslivet är också hemskt. Och om det sker mellan anställda på skolan så att elever vittnar det är det ännu värre- om man tänker ur perspektivet att barn tar efter vuxna. En antimobbningskampanj där alla talar öppet och konstruktivt om problemen är nog en bra aktion- frågan är bara om barn har möjlighet att se problemet på ett lika "moget" sätt och faktiskt kan inse när de beter sig fel. När man går i fyran är man trots allt inte mer än 11 år gammal och även om man förstår sig på moral och säkerligen har en känsla för vad som är rätt eller fel så är det nog svårt att ifrågasätta sitt eget beteende. Särskilt med tanke på att även vuxna har svårt att förstå när de gör fel.



Jag håller med dig Lizzy- det behövs mer forskning eftersom det är ett så pass stort problem. Det försvåras ju så klart av det faktum att känslan av att vara mobbad är subjektiv. Vissa kanske anser sig vara mobbade när några i klassen inte säger hej till dem, andra drar gränsen vid slag och skällsord. Men det känns så djupt förankrat i vårt samhälle att vissa människor står över andra och mobbar dem. Jag vill tro på att det går att motverka, men har samtidigt svårt att se att det skulle finnas en absolut lösning...

2009-11-24 @ 21:00:12
URL: http://fageln.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Media och Journalistik