Ögonkontakt med kameran

Eftersom jag läst mycket populärkultur de senaste veckorna tittar jag annorlunda på vanliga TV-serier idag än vad jag gjorde tidigare. Extra mycket tid har jag lagt på serien America´s Next Top Model då jag skriver min hemtenta om denne. Ingen i programet har någonsin ögonkontakt med kameran, och det gäller så väl scenerna då vi ser alla flickor tillsammans i deras "vardag", samt när de "biktar" sig till kameran en och en. Avsaknaden av ögonkontakt är ett sätt att avdramatisera flickorna och ta iväg deras identitet så att vi lättare och med godare samvete ska kunna betrakta dem som objekt. Denna objektifiering av kvinnokroppen förstärks ytterligare i ett avsnitt under 4 säsongen när en av flickorna får kritiken: "Women will want to be that, and men will want to be with that". Att syftet med top model vore att skapa en sexikon utan identitet för publiken att betrakta som ett det är troligtvis inte motivet som Tyra Banks skyltar med. Men faktum är att Top Model kan ses som mjukpornografi, och mjukporr har som syfte att sexualisera konsumtionen. Syftet med programmet kan då tros vara, bortsett från underhållningen, ett sätt att sälja de produkter som visas upp varje avsnitt. Och sista priset: " A OnehundredThousand Dollar Contract with Cover Girl Cosmetics" är egentligen kanske inte ett pris för den vinnande flickan, utan bara mer pengar för företaget.
Men vem blir då individen bakom flickan i programmet som vinner? En marinettdocka som används i ett kommersiellt spel, vars huvuduppgift är att med sin sexighet och tillgänglighet generera köp, dolt bakom hennes egen framgångssaga som serien försöker lyfta fram.

Oskyldig underhållning?
Eller ytterligare en pjäs i det kapitalistiska spelet?

Kommentarer
Postat av: Lizzy

Man låter så himla lätt radikal när man gör en genusanalys, hehe. Men det är ju bara för att det är så svårt att släppa diskursen man lever i.

2008-09-26 @ 08:45:15
URL: http://varney.blogg.se/
Postat av: Emelie

Jag förstår vad du menar.. det låter ganska extremt när man ser på genusfrågor svart på vitt. Men samtidigt är det spännande när man tänker en extra gång på hur medieutbudet ser ut, och vilka stereotyper som verkligen döljer sig i det vi anser vara underhållning.

2008-09-26 @ 22:36:48
URL: http://fageln.blogg.se/
Postat av: Lena

Och när ni ändå är inne på ämnet...har ni sett sandras inlägg om skyltdockorna. jag blir förbannad... men det sjukaste är väl ändå att det är vi kvinnor som gör oss själva till offer genom att medverka i sånna där skitprogram. så länge det finns tjejer som gör sig till sexobjekt så kommer det finnas killar som ser oss som sådana.

2008-09-27 @ 01:26:37
Postat av: Emelie

Jo jag såg det sandra skrev också... det är faktiskt sjukt att folk inte går in och protesterar. Jag tyckte om när Åhléns hade en "mullig" skyltdocka (bergis stlk 38 bara, men lite större än vanliga. Dock fanns den dockan enbart uppe i någon månad, enbart iklädd träningskläder, för att så fort som möjligt kunna träna ner sig till ideal storeleken igen verkade det som...

2008-09-27 @ 15:22:49
URL: http://fageln.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Media och Journalistik