Reaktioner på nya ICA-reklamen

De håller just nu på och för en diskussion runt nya ICA-reklamen där medarbetarna i butiken blir presenterade till en ny praktikant i slutet av filmen. Praktikanten är mongolid, och medarbetarna möter honom med förvirrade och oroade blickar. Reklamen har väckt starka känslor hos många tittare som skrivit in att den är osmaklig och diskriminerande. Dessa diskuteras i TV4 Nyhetrmorgon idag.

Det ska dock komma en uppföljning där detta missförstånd klaras upp. Tydligen är praktikanten med i reklamfilmen för att ICA är med och sponsrar en show där den mannen, samt andra människor med funktionshinder, är huvudrollerna. Dessutom så är ICA med och sponsrar Samhall som är ett bolag som hjälper människor med svårigheter att komma in i arbetslivet. Antagligen är reklamen så underligt upplagd för att väcka uppmärksamhet. Och de människor som idag tycker illa om reklamen kommer att bli lättade och glada när de ser uppföljaren. Även om de denna vecka kanske i ren protest avstår från att gå till ICA...

Fortsättning följer...
(som sagt i slutet av reklamen)

Kommentarer
Postat av: Lizzy

Jo, det var precis det jag tänkte; att det kommer en uppföljning. Det känns högst osannolikt att ica skulle göra en reklam vars syfte är att göra narr av funktionshindrade. Dessutom tycker jag att mannen med downs syndrom i reklamen ger intryck av att vara en kille med gott självförtroende och råg i ryggen och jag tror att vi kommer få se mer av just det.

2009-10-14 @ 09:34:40
URL: http://lizzey.blogg.se/
Postat av: sandra

fan vad folk är löjliga, och som lizzy säger, han verkar ju ha gott självförtroende

2009-10-14 @ 09:38:44
Postat av: Emelie

Jag tror precis som er att chansena att ICA medvetet skulle göra en diskriminerande reklam mot människor med funktionshinder är väldigt osannolik. Däremot förstår jag att folk reagerar. Och det är antagligen precis vad ICA vill. Som vi har konstaterat flera gånger under denna höst... Provokation säljer.

2009-10-14 @ 09:48:05
URL: http://fageln.blogg.se/
Postat av: Sandra



Det är väl mer diskriminering i så fall att inte låta mongolida människor vara med i tv reklam just för att det osmakligt och diskriminerande.



hur skulle de ha reagerat när de såg honom? bara ett stort leende? gud det är teater, och hur skulle han framstå om han sa "vad glor ni på" om de hade bara hade stått där och sett ut som vanligt?



2009-10-14 @ 10:36:51
Postat av: Emelie

Det är sant. De kunde ju också ha valt att bemöta honom med öppna armar och utan någon eftertanke. Men reklamen speglar väl ändå en fördom som finns i samhället och försöker här att utmana den.

2009-10-14 @ 10:47:28
URL: http://fageln.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Media och Journalistik