Yrken med lägst status i Stockholm

Enligt en studie gjord av Metro visar det sig att reklamare och pr-konsulter ligger längst ner på listan av yrken som har lägst status. Det var ju surt att jag satsar på ett lågstatus yrke då. Journalister och författare ligger däremot mitt emellan på skalan så kanske jag ska byta inriktning lite? I undersökningen deltog 498 personer vilket jag i och försig inte anser är representabelt för vad alla Stockholmare tycker. Vi är ju faktiskt två miljoner nu enligt de senaste mätningarna. Dessutom var det ett begränsat antal yrken som fanns med på listan vilket gör den ännu mindre representativ. Nej, mer status till medieyrken!

Metros undersökning: http://www.metro.se/2009/10/27/26784/har-ar-yrkena-som-ger-dig-hogst-statu/
Mer om studien enligt Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6022233.ab#, http://www.aftonbladet.se/wendela/jobbet/article6028015.ab

 Bildkälla Metro


Kommentarer
Postat av: Lizzy

Haha jag tänkte faktiskt på dig när de sa det på nyheterna :P Men å andra sidan kanske man inte ska bry sig så mycket om det där med ytlig status. Så jag får högre status i andras ögon om jag väljer att gå forskarutbildningen i framtiden än om jag satsar på en politiskt karriär, ojojoj det avgör ju allt! ;)

2009-10-27 @ 09:53:52
URL: http://lizzey.blogg.se/
Postat av: Lizzy

Tänk då vilken status man får om du är BÅDE läkare och forskare ;) Det är egentligen trist att läkare är ett statusyrke, känns som att det lockar till sig fel människor till yrket.

2009-10-27 @ 09:56:02
URL: http://lizzey.blogg.se/
Postat av: Emelie

Ja tänk vad omtyckt man kan vara av alla stockholmare om man satsar på yrkena högst upp?! Men du har nog rätt, många människor väljer nog läkaryrket av helt fel anledning. Inte för att jag har tänkt i de banorna förut, men när du säger det är det nog många som är mer ute efter titeln och pengarna än som faktiskt har ett brinnande intresse för att ta hand om människor. Men det kan givetvis vara en fördom.

2009-10-27 @ 10:14:46
URL: http://fageln.blogg.se/
Postat av: Lizzy

En av Tarahs kusiner som är läkare är ett exempel på en läkare som blev det för status. Hon är egentligen inte ett dugg intresserad av att arbeta människor, egentligen hade hon velat bli affärskvinna. Men särskilt i Iran är det väldigt hög status att vara läkare och hon blev pushad till det av familjen.



Sedan har jag stött på människor som funderar över vad de vill bli och som då bara överväger utbildningar där man måste ha så höga betyg som möjligt bara för att de gick ut med höga betyg. Det ser jag som statuskåthet. Sedan tror inte jag att det är något som folk oftast erkänner eller kanske ens erkänner inför sig själva. Det har väl oftast att göra med ett prestationsbaserat självförtroende, vilket man kanske inte alltid själv är medveten om att man har.

2009-10-27 @ 13:08:24
URL: http://lizzey.blogg.se/
Postat av: Lena

Särskilt tråkigt med tanke på hur dåliga många läkare verkar vara.



En annan tanke jag fick är hur man avgör status för lärare. Det är ju ljusårs skillnad mellan att vara "allmän" lågstadielärare och t.ex undervisa matte E på gymnasiet. hmm...

2009-10-28 @ 09:20:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Media och Journalistik