På Internet lever vi föralltid

Inom postmodernismen brukar man tala om att vi lever två liv. Ett i verkliga världen och ett på Internet. Vissa har till och med gått så långt som att säga att vi lever föralltid, genom våra Internetpersonligheter. Även om en människa dör så kommer facebook-konton, bloggar, googlesökningar och communityprofiler att leva vidare. Jag har själv intresserat mig för fenomenet om människor som går bort vars vänner fortsätter att skriva meddelanden om att personen är saknad på deras facebooksidor. Vi känner att vi kan hedra de döda genom Internet, genom att visa vår kärlek för de som gått bort genom att kommentera på de platser på Internet där profilerna fortsätter att vara ovetandes levande. Det påminner i mina ögon om en ny sorts kyrkogård eller minneslund, fast virtuellt.

Tidigare i höstas gjorde Niklas i min klass ett radioreportage om en sida som heter Webwill. Webwill är ett digitalt testamente där man kommer att kunna bestämma vad som ska hända med ens Internetpersonlighet när man dör. Sidan sparar alla ens inloggningsuppgifter och använder dem först när man gått bort. Genom att bestämma om Facebook-konton, mailadresser och bloggar ska stängas eller inte kommer ens anhöriga att kunna ta hand om en i den virtuella världen efter döden. Man kommer bland annat att kunna skriva ett "sista blogginlägg" med valfritt budskap som publiceras på ens blogg när man har gått bort. På så vis kommer man själv att kunna bestämma huruvida man ska leva vidare föralltid på Internet eller ej, och i sådana fall hur man kommer att bli ihågkommen genom sina sista ord.

I somras skrev bl.a. SVT om sidan som drivs av svenskarna Elin Tybring och Lisa Granberg. Till SVT säger Granberg:
 -I dag lever många en stor del av sina liv på internet och frågan är vad som händer med all information, när man dör. Vi identifierade ett problem och internet är relativt ungt, om man ser rent historiskt, och problemet med konton, information, fotografier och bloggar efter döda personer på internet kommer att växa med tiden. Med den här tjänsten kan du ta kontroll över ditt liv på internet efter döden.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Media och Journalistik