-But I feel rage, skrev Lee Lozano

0-688fbd65199a05fc4e2130bdb0a19b09.png


Moderna Museet
gästas för närvarande av Lee Lozano och hennes konstverk.
Att tolka av utställningen var Lozano en kvinna som ifrågasatte den manliga dominansen i samhället och drömde om en värld där kön inte spelade någon roll. Många av hennes verk är grafiskt gripande och groteska, föreställande avhuggna könsorgan, bröst, penisar och vaginor som skjuts ut ur revolvrar och kvinnor och men i samband med texter som uppmanar dem att "eat cock for mental health" alternativt "eat cunt for mental health". Den experimentellt feministiska eran från början av 60-talet följs av en samling gigantiska oljemålningar föreställande olika verktyg. Det finns även textsamlingar från senare år av Lozanos konstnärskap som bl.a. berör onaniexperiment, vikten av att boka möten med människor för att föra dialoger och varför det vore en bra idé att blanda dofter i oljefärg inför målandet för att öka beskådarens upplevelse. Utställningen följer hennes konstnärliga liv från början av 60-talet fram till 1999 då hon gick bort i cancer och begravdes enligt önskemål under en omärkt gravsten på Southland Memorial Park i Dallas.


Lee Lozano, No title, 1961 © Moderna Museet.

En varierande och oväntad utställning som inte lämnar en orörd, av en tämligen bortglömd nordamerikansk konstäner. Lee Lozano finns att se på Moderna Museet mellan 13.2 och 25.4.2010. Missa henne inte.


Kommentarer
Postat av: NuYu

Jag läste om henne för någon dag sedan i aftonbladet. Skulle absolut vilja åka dit, men vet inte om jag har pengar och tid till det.

2010-03-09 @ 19:50:40
URL: http://bloggonoid.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Media och Journalistik