Dagbok
Men jag kan tycka att det ar svart att komma pa nagot som är tillräckligt spännande att nämna dagligen ibland. Särskillt med pressen av att detta ska spegla ett sadant enormt begrepp som demokrati i atanken... Da är jag säker pa att det finns sadant som är mer intressant att läsa än mina sma filosofier om ettan och dettan. Samtidigt är det anda ganska häftigt att det har blivit sa stort. Jag horde att mer än hälften av alla kvinnor mellan aldrarna 15-25 har en blogg i Sverige. Skrammande eller underbart? Det är atminstonde intressant att sa manga människor använder sig av mojligheten att kunna publicera sina tankar digitalt.
Men när jag ända är pa g med mitt forsta inlägg pa länge kan jag atminstonde passa pa att reta mina kära vänner där hemma i kalla Sverige med att jag har legat hela dagen vid poolen i värmen här i Nha Trang, Vietnam. Det ar svart att gora folk avundsjuka med det man skriver i en dagbok for att ingen ser det. Men här kan alla se vad jag tänker och skriver, och plotsligt blev det sa mycket lättare att sprida ett budskap. är det här hur jag använder mig av en av demokratins främsta yttrandefrihetsmojligheter? Jag forsoker sprida avundsjuka? :)
Nästa gang jag skriver ska det bli nagot mer spännande och uttänkt- Jag lovar att hedra denna demokrati hogre än vad jag gjort idag!
Vietnam...
Just nu...
Hälsans enorma medieutrymme
Eftermiddagen har spenderats på Kungliga Biblioteket på Mikrofilmsarkivet för att göra research inför våran B-uppsats som ska vara klar i början av januari. Vi undersökte hur mycket medialt utrymme hälsotrenden fick på Aftonbladets löpsedlar under de fem första månaderna under 2007. Skrämmande nog, eller hur man nu ska formulera sig, visade det sig att hälsa i form av bantning eller recept till fettsnål mat fanns med på 24,5% av alla löpsedlar. Det innebär att vi uppmanas att banta och ändra våra matvanor i snitt var fjärde dag av Stockholms (och Sveriges) största kvällstidning. Samtidigt som hälsan självklart är viktig anser jag att det är fel sätt att uppmana folk att leva ett nyttigare liv genom att ständigt exponera dem till att "gå ner 5 kilo på en månad" vilket knappast låter särskillt hälsosamt i mina öron.
Det är dock spännane att se vilken genomslagskraft hälsotrenden har fått i vårat vardagliga medieutbud. Detta är om inte annat bevis på att det är något folk är ytterst intresserade av eftersom Aftonbladet, som de flesta andra kvällstidningarna, är beroende av lösnummerförsäljning för att gå runt och därför enbart skulle återupprepa hälsobudskapet om det stimulerade köp. Frågan är bara om vi inte uppmanas att bli lite för nyttiga och att idealet istället slår tillbaka och vi alla drabbas av ångest som sedan leder till depression när vi inser att det är ett omöjligt ideal att förvänta sig gå ner 5 kilo i månaden.
Åldern tar ut sina spår
Jag kan tycka att det är närmare obehagligt när jag träffar min mor- och farföräldrar ibland. Jag älskar dem så att mitt hjärta värker men samtidigt känns det som att så mycket har ändrats på så kort tid. Allting från att samma frågor ställs fyra gånger under loppet av ett samtal till att de knappt minns att man hälsat på tidigare i veckan. Någonting inom en vill på något sätt hjälpa till. Men hur hjälper man till? Hur gör man för att vrida tillbaka klockan och hjälpa dem att återinföras i det ständigt utvecklande samhället, att själva få blomstra upp och ges tillgång till teknikens oändliga värld? Det är hjälplöshet jag känner.
Jag såg ett reportage gjort av Aftonbladet på Nyhetsmorgon i början av veckan som handlar om hur äldre behandlas i samhället. Pernilla Ericson, 28, som är reporter på Aftonbladet klädde ut sig och sminkades om till en 80-åring som liknande hennes bortgångna mormor och gick ut på stan för att se vilka reaktioner hon fick. Hennes upplevelse var oroväckande och hon berättade på TV att hon hade fallit ihop i tårar när hon kom hem samma kväll eftersom hon föreställt sig hur hennes egna mormor behandlades offentligt under sina sista år i livet. Folks tålamod med en lite långsammare och virrig pensionär var inte stort och hon bemöttes av suck och stön på staden under dagen då hon stod i kö och letade igenom sin plånbok efter mynt att betala med. Läs om folks reaktioner på tv4.se.
Personligen så kopplar jag självklart detta till mina egna släktingar och försöker att sätta mig in i deras sitts. Är detta anledningen till att många timmar spenderas framför TVen? Beror det på att den nya världen inte har någon plats för de äldre och inte välkomnar dem längre? Jag har t.ex. sett att vissa matvarubutiker ger rabatt en vardag i veckan till pensionärer som handlar mellan kl 10- 15. Är det med andra ord så viktigt att försöka locka bort de äldre med billigare priser bara för att de anses vara i vägen för andra människor om de handlar senare på kvällen?
Jag undrar bara hur det kommer att kännas när man själv befinner sig i samma situation. Därför vill jag så gärna hjälpa till och jag vill omfamna dem alla och visa dem allt det nya och underbara i världen som de inte har kunskap om hur de ska ta del av. Det är en obehaglig känsla att tänka på att bli gammal. Jag hoppas verkligen att känslan snart kommer att vända och att jag kommer på ett bra sätt att hjälpa till på...